| Een archiefbeeld van toeschouwers die naar een wedstrijd kijken in Evere.

Jonge ref aangevallen tijdens vrouwenwedstrijd in Evere: 'Duel veranderde in nachtmerrie'

JP
09/12/2023

Imrane, een 17-jarige scheidsrechter uit Brussel, zoekt psychologische hulp nadat hij onlangs is aangevallen tijdens de wedstrijd tussen Stade Everois B en Boisfort B, een vrouwenduel in derde provinciale A. Hij neemt het de Everse club kwalijk dat niemand ingreep toen de coach van de thuisploeg en enkele speelsters het op hem hadden gemunt.

Op zaterdag 25 november stonden in de vooravond twee Brusselse vrouwenteams uit derde provinciale A tegenover elkaar. Stade Everois B nam het op eigen veld op tegen de leider Boisfort B, uit Watermaal-Bosvoorde.

Na een eerder rustige eerste helft, waarin de coach van Everois wel een gele kaart had gekregen, loopt het meteen na rust helemaal uit de hand. Bij een stand van 1-2 in het voordeel van Bosvoorde, kent Imrane een penalty toe aan de bezoekende ploeg. De beslissing doet bij de trainer van de thuisploeg de stoppen helemaal doorslaan. Ook een aantal speelsters keert zich tegen de jonge ref, die ook nog eens bedreigd wordt door de adjunct van de trainer.

Van een supporter, die het veld komt opgelopen, krijgt hij allerlei verwensingen naar het hoofd en een kniestoot. Imrane, zo vertelt hij aan BRUZZ, moet zelf de politie bellen, want niemand van het bestuur van de thuisploeg grijpt in. "Bij elke wedstrijd moet een afgevaardigde van de club aanwezig zijn om toezicht te houden, maar daar heb ik helemaal niets van gemerkt. De verantwoordelijken kwamen pas na enkele minuten in actie en dan nog. Voor mij veranderde de wedstrijd (die uiteindelijk definitief gestaakt werd en door Boisfort B met een 0-5 forfaitscore werd gewonnen, red) in een nachtmerrie."

Getuigen bevestigen aan BRUZZ dat geen enkele betrokkene van de club uit Evere de jonge ref in bescherming nam. Die rende uiteindelijk in paniek de parking op. De gemoederen kalmeerden pas enigszins toen de politie opdook.

Hoe dan ook, na klacht te hebben neergelegd bij de politie zoekt Imrane nu hulp bij een psycholoog om de gebeurtenissen te verwerken.

'Coaches hebben voorbeeldrol'

Er is elk weekend wel ergens een coach die een scheidsrechter uitscheldt, denkt Mehdi Sayoud, verantwoordelijk voor de recrutering van scheidsrechters bij ACFF, de Franstalige koepelorganisatie van voetbalclubs. Maar fysiek geweld of belaging is volgens Sayoud veel zeldzamer.

De aanval op Imrane laat iets belangrijks zien volgens Sayoud. "Als een coach onaardig is of de regels overtreedt, kan dat overslaan op het publiek. Als trainers de kalmte weten te bewaren, blijft het publiek meestal ook rustig."

Om die reden lanceert ACFF een nieuwe campagne, die start in het seizoen 2024-2025. Een van de mogelijke acties: een voetbaltrainer een wedstrijd laten beleven vanuit het standpunt van de scheidsrechter.