Jongen uit Sint-Gillis maakt taekwondodroom moeder waar

Badr (rechts) met zijn oudere broer Jaouad

Op donderdag ontvangt Cath Luyten in het VRT-programma ‘Vandaag over een jaar’ een bijzondere, Brusselse gast. De jonge Badr uit Sint-Gillis maakte immers de droom van zijn moeder waar door op hoog niveau aan taekwondo te doen, een sport die zijn moeder om financiële redenen nooit had kunnen beoefenen. “Ze is superblij.”

“Toen mama nog in Marokko woonde, keek ze als jong meisje steeds door een klein gaatje in de muur,” vertelt de inmiddels achttienjarige Badr, de jongste telg van vier, aan BRUZZ. “Door dat gaatje kon ze zien hoe mensen buiten op taekwondo aan het trainen waren. Maar het geld was er niet om haar de sport te leren.”

Op dat moment zwoer zij dat zij later al haar kinderen zou inschrijven in taekwondo. En zo geschiedde. Zowel Badr als zijn oudere zus en broers startten op de leeftijd van drie aan de Koreaanse gevechtssport. En bleken er nog goed in bovendien.

“Mijn broer Jaouad is mijn grote voorbeeld,” aldus Badr. “ Hij behaalde op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro de vijfde plaats, en heeft zijn kwalificatie voor de spelen Tokyo op zak. Daar wil ik ook heen!”

Olympische Spelen

Badr verhuisde op negenjarige leeftijd met zijn moeder naar België, nadat zijn vader, broers en zussen eerder al vertrokken waren. Eens in Brussel aangekomen, trainde hij eerst bij het Brussels Taekwondo Team in Schaarbeek. Vandaag traint hij dagelijks – zowel ’s ochtends als ’s avonds – met het nationaal team in Wilrijk. De familie blijft in Brussel wonen omdat zijn vader daar werkt.

“Ik heb steeds nieuwe dromen,” vertelt Badr. “Twee jaar geleden was het mijn grote droom – en die van mijn moeder – om een medaille te behalen op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires. Nu kijk ik uit naar de volgende etappe: Tokyo 2020. Als ik dat niet haal, mik ik op de Spelen van 2024 in Parijs. Maar mijn mama is nu al superblij."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?