Racing was er in 2016 al eens heel dichtbij (archiefbeeld).

Kan Racing de Antwerpse hockeyhegemonie doorbreken?

TDN
© BRUZZ
12/04/2019

Vanaf zondag is het moneytime in de Belgische hockeycompetitie. Drie Brusselse clubs plaatsten zich voor de kwartfinales van de play-offs, terwijl twee andere ploegen strijden voor het behoud. Racing kwam als enige team ongeslagen uit de reguliere competitie. Slagen de Ukkelse Ratten er eindelijk nog eens in een landstitel mee te nemen naar Brussel?

KHC Dragons uit Brasschaat en Watducks uit Waterloo domineren al enkele jaren het nationale outdoorhockey. Die twee clubs verdeelden de laatste tien titels netjes onder elkaar, al is vooral Dragons dé slokop met vier bekers op rij. De titelverdediger kent een moeilijk seizoen en komt in de kwartfinales ook meteen uit tegen Waterloo Ducks, de sterkste ploeg tijdens de reguliere competitie.

Brusselse derby

Brussel noemt zichzelf graag de hoofdstad van het hockey, maar het is wel al van 2005 geleden dat een Brusselse club zich tot landskampioen wist te kronen. Die eer viel toen Léopold te beurt. De poepchique Ukkelse hockeyploeg verzekerde zich ook dit seizoen van een plekje in de play-offs, en mag zich met 10 zeges, 4 nederlagen en 2 draws ook tot het kransje titelkandidaten rekenen.

Om de poorten van de halve finales open te beuken, moet Léopold eerst wel een stadsgenoot zien te kloppen. Orée was vorig seizoen als nieuwkomer dé verrassing van de reguliere competitie, maar trok die goede lijn dit seizoen gewoon door. De Woluwenaren hielden zich knap staande en smeerden het ongenaakbaare gewaande Waterloo zijn eerste seizoensnederlaag aan.

Met 9 overwinningen, 4 verliespartijen en 3 draws waren ze bijna de evenknie van Léopold. De Brusselse derby in de kwartfinales belooft dus een nagelbijter te worden. Léopold heeft het mentale overwicht, want won in de competitie met 1-0. De heenmatch komende zondag (15u00) is in Ukkel, de terugmatch een week later in Sint-Pieters-Woluwe.

Titeljacht van Racing

Maar hét Brusselse team dit seizoen was ongetwijfeld Racing, de aartsrivaal van Léopold. De Ukkelse Ratten verzamelden minder punten dan Watducks, maar zijn wel de enigen die ongeslagen de competitie doorkwamen. De ploeg van ex-international Xavier Reckinger speelde 6 keer gelijk en won zijn 10 andere duels.

Met Tom Boon, Victor Wegniez, Jérôme Truyens, Cédric Charlier en Augustin Meurmans beschikt Racing over vijf wereldkampioenen om de eerste landstitel sinds 1941 binnen te rijven. Racing opent zondag in de kwartfinales tegen Herakles Lier. De Ukkelse ploeg speelt eerst op verplaatsing. Herakles hield Racing in de competitie nog in bedwang (2-2).

Brussels degradatiegevaar

Twee Brusselse clubs maken zich op voor een totaal andere strijd in de play-downs. Sint-Jans-Molenbeek en Evere houden hun hart vast, want met Daring en White Star moeten twee ploegen uit hun gemeente knokken voor het behoud. Ze eindigden respectievelijke vijfde en zesde in groep B van de reguliere competitie, elk met twee overwinningen waarvan eentje tegen elkaar.

Daring en White Star beginnen vrjidagavond (20u30) met een Brusselse derby aan hun queeste naar het behoud. Zondag (15u00) staan op de tweede speeldag Antwerp-Daring en Braxgata-White Star op het programma. Vooral Antwerp lijkt met 0 overwinningen in de reguliere competitie een vogel voor de kat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sport , Racing Hockey Club , Leopold Hockey Club , White Star , Royal Daring Molenbeek , orée

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni