| De Keniaanse Dominic Mibei won met 2 uur, 14 minuten en 13 seconden.

Keniaan Dominic Mibei wint Brussels Marathon

SD
© BRUZZ
02/10/2022

De Keniaan Dominic Mibei heeft de Brussels marathon gewonnen. Hij kwam al na 2 uur, 14 minuten en 13 seconden over de finish op de piste van het Koning Boudewijnstadion. De 17de editie van de Brussels Airport Marathon & Half Marathon kon in totaal rekenen op zo'n 9.000 deelnemers.

Op de tweede plaats eindigde, met maar enkele seconden tussen, de Keniaan Philip Koech. Hij klokte af op 2 uur, 15 minuten en 42 seconden. De Belg François Clais mocht de top drie afsluiten, zij het bijna 25 minuten later met als resultaat 2 uur, 40 minuten en 10 seconden.

Een unicum voor de Brussels marathon bij de vrouwen: Tahnee Daman en Veerle Dhaese liepen zij aan zij in exact dezelfde tijd over de finish (3.10.16). Twee winnaressen dus, die bovendien het hele parcours samen aflegden. De derde plaats was voor Claire Hermange.

De halve marathon werd gewonnen door de Fransman Nicolas Fiessinger. Inès Martin van de Brusselse Atletiekvereniging (BAV) won de halve marathon in het vrouwenklassement.

De dag was weliswaar nat begonnen, maar dat schrikte uiteindelijk weinig ingeschreven af. Eens de marathon goed en wel vertrokken was bleef de regen uit.

Nieuw parcours

De marathon vond plaats op een volledig vernieuwd parcours dat startte onder het Atomium. Het parcours trok verder langs onder meer het Park van Laken, het Koning Boudewijnpark in Jette, de Noordwijk, het Kanaal, de jachthaven en de Japanse Toren om te eindigen in het Koning Boudewijnstadion.

Op het programma stond niet alleen een marathon. Er was ook een halve marathon, een 10 km, een 3 km (walk) en een Kids Run.

Meer dan 100 nationaliteiten namen deel, waaronder deelnemers uit buurlanden Frankrijk, Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, maar ook Amerikanen, Brazilianen en Zuid-Afrikanen deden mee.

Eén van de lopers over het nieuwe parcours.

Nieuw wereldrecord

Voormalig Belgisch recordhoudster op de marathon, Ria Van Landeghem, liep de halve marathon in 1.30.57 en haalt daarmee een nieuw wereldrecord in de leeftijdscategorie 65 tot 69 jaar binnen.

9.000 deelnemers

Volgens de organisatoren hebben meer dan 9.000 mensen deelgenomen aan de zeventiende editie van de Brussels Airport Marathon & Half Marathon. Er verschenen opnieuw meer dan 100 nationaliteiten aan de start, ruim een kwart van de deelnemers kwam uit het buitenland afgereisd naar Brussel. Volgens de Brusselse politie verliep alles zonder incidenten.

Zowat 1.400 lopers namen deel aan de marathon, en nog eens 4.450 aan de halve marathon. Zo'n 3.000 mensen liepen dan weer de tien kilometer of wandelden de drie kilometer. Onder hen bevonden zich ook de deelnemers aan 'Race for the cure', een solidariteitsevenement georganiseerd door Think Pink, de nationale borstkankerorganisatie. De Kids Run van één kilometer lokte zo'n 300 kinderen.

'Geslaagde editie'

"Als sponsor kunnen we alleen maar tevreden terugblikken op deze geslaagde editie", zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport. "Dit succes toont aan dat heel wat mensen er nood aan hadden om opnieuw samen zo'n sportief hoogtepunt te beleven. Met lopers van elk niveau en uit de hele wereld is dit evenement in Brussel, het hart van Europa, een echt internationaal gebeuren, maar ook een familie-event. Wat het extra geslaagd maakt, is dat we hiermee ook de Demoucelle Parkinson Charity steunen in de strijd tegen Parkinson."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni