Kompany maakt comeback in mineur met nederlaag tegen Oostende

© PhotoNews
| Vincent Kompany baalt. Anderlecht heeft nog werk aan de winkel, maar het toonde wel dat er weer een ploeg staat.

Anderlecht 2.0 schoot aarzelend uit de startblokken in de seizoensopener tegen Oostende. Vooral doelman Didillon had in het begin last van de zenuwen. Toch toonde paars-wit een eerste keer dat de ambitie om onder Kompany opnieuw de nummer 1 van België te worden geen loze belofte is. Al leidde die ingesteldheid Anderlecht vandaag niet naar de zege. Het verloor van de kustploeg met 1-2.

“Vertrokken als een prins, teruggekeerd als een koning”. Met die boodschap op een reuzegrote tifo onthaalde de paars-witte familie Vincent Kompany na 13,5 jaar in het Lotto Park. Of mogen we nog een keer ouderwets het Astridpark schrijven? Want ouderwets voetbal, in de positieve zin van het woord, dat is toch de reden waarom Kompany eind vorig seizoen opnieuw naar Brussel werd gehaald. Tegen Oostende was daar in het begin van de wedstrijd nog niet veel van te zien. Vooral Didillon stond in het openingskwartier te trillen op zijn benen. Ei zo na kreeg hij een eigen doelpunt achter zijn naam.

TerugkeerKompany
© BRUZZ
| Kompany kreeg met een gigantisch spandoek een warm onthaal van de supporters.

Vlap steelt paars-witte harten

Met alle ogen op hem gericht, verslikte ook Kompany zich even in een breedtepass, maar de kans is klein dat stress daarvan de oorzaak is. De klasse die Kompany aan dit team toevoegt, is van onschatbare waarde en dat werd na amper tien minuten spelen meteen duidelijk. Met een doorsteekpass bediende hij nieuwkomer Michel Vlap, die op zijn beurt mooi opende naar Amuzu. Hij zag zijn schot gekeerd door Dutoit, maar het was de voorbode van een storm aan dribbels. Met Doku aan de andere kant, zo mogelijk nog bedrijviger dan Amuzu, beschikt Anderlecht over twee pijlsnelle flankaanvallers die het verschil kunnen maken en de verpersoonlijking zijn van de huisstijl: In youth we trust.

Maar de paars-witte sleutel tot succes lijkt nu al de komst van Vlap en de herpositionering van Zulj. Die laatste speelt een rij lager voelt zich daar zichtbaar beter in zijn sas. Dat geldt ook voor Vlap die als nummer 10 onmiddellijk de harten stal van het publiek. Halverwege de eerste helft bracht hij Anderlecht op voorsprong met een heerlijke krul. Amper een paar minuten later verdubbelde hij dat aantal al. In de kleine rechthoek draaide hij snel rond zijn as en schoof hij het leer beheerst naast Dutoit in doel. Wout Faes, jeugdproduct van Anderlecht en deel van de youth aan de kust, stond erbij en keek ernaar. Gelukkig voor hem keurde de lijnrechter het doelpunt af voor buitenspel.

Verdediging nog niet op punt

Anderlecht was daarna even van zijn melk en daar profiteerde Oostende optimaal van. De kustploeg liet zich opmerken met enkele geslaagde combinaties en daarvan leidde er een tot de gelijkmaker. Vargas, ex-Anderlecht, stuurde D’Haese weg in de rug van Cobbaut en werkte de voorzet daarna zelf af. Juichen deed hij niet tegen zijn voormalige werkgever, al kan je je afvragen of het thuispubliek daar om maalde. Met ook nog 71 wedstrijden voor aartsrivaal Club Brugge op de teller is de Venezolaan nu niet bepaald een clubheld.

De goal toonde wel aan dat de verdediging bij Anderlecht nog niet op punt staat. Dat is bij de voorhoede meer het geval. Verschaeren nam de ploeg na de gelijkmaker op sleeptouw en speelde zich meermaals moeiteloos uit de omknelling. De jonkie lijkt ook graag samen te spelen met Vlap, wat op slag van rust bijna resulteerde in een doelpunt. Gerkens kwam een teen te kort om de combinatie succesvol af te ronden.

Nasri valt in, maar het is Sakala die scoort

Na de pauze was het zoeken voor Anderlecht om de 1-1-tussenstand om te buigen in een voorsprong. Een kopbal van Gerkens was op een halfuur van het einde zowat het enige paars-witte doelgevaar. En dus greep coach Simon Davies in vanop de bank. Hij bracht met Samir Nasri een tweede (ex-?)wereldvoetballer tussen de lijnen om het verschil te maken. Maar het was Amuzu die met een hard schot het dichtst in de buurt van een doelpunt kwam.

Een Brussels offensief leek in de maak, maar de goal viel aan de overkant. Fashion Sakala bracht Oostende tegen alle verwachtingen in op voorsprong met een ijskoude schuiver. Vlap en Amuzu probeerden met enkele knappe acties nog de meubelen te redden voor de thuisploeg, maar dat lukte niet meer. Anderlecht gaat zo toepasselijk de boot in tegen Oostende met 1-2. De supporters laten het voorlopig niet aan hun hart komen. Zij zijn vooral blij dat er met Kompany opnieuw een paars-witte boot met een goede stuurman is.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?