Verbouwd Anderlecht toont zich zondag: 'We zijn nog niet waar we willen zijn'

Anderlechtmanager Michael Verschueren (links) met nieuwe coach Simon Davies, én het nieuwe shirt.

Zondag begint Anderlecht het voetbalseizoen tegen KV Oostende. Er zijn nog behoorlijk wat vraagtekens, maar de nieuwe coach Simon Davies kijkt uit naar zijn debuut: “We willen weer nummer 1 zijn.”

Of hij al wat geacclimatiseerd is in Brussel? Simon Davies glimlacht bij het horen van de enige vraag op zijn eerste ‘prematch persconferentie’ die niet direct of indirect hengelt naar de opstelling voor de eerste wedstrijd van het seizoen tegen KV Oostende. De nieuwe Anderlecht-coach denkt even na, maar antwoordt dan dat hij eigenlijk nog amper tijd heeft gehad om zijn nieuwe thuis te verkennen. “We hebben zo’n intense voorbereiding gehad”, vertelt Davies. “We zijn naar Amsterdam, Lissabon en Hamburg geweest voor oefenduels. Misschien dat ik er later wel tijd voor heb.”

Een drukke eerste anderhalve maand in België dus. Die voorbereiding was naast de mogelijke opstelling van nu zondag het belangrijkste gespreksonderwerp tijdens het persmoment. Hoewel speler/coach Vincent Kompany de grote baas is bij Anderlecht, neemt Davies als officiële T1 de persmomenten voor zijn rekening. “We hebben een goede voorbereiding gedraaid”, zal hij meerdere malen herhalen. “We zijn klaar om het seizoen te beginnen.”

Wel controle, geen resultaten

De resultaten tijdens die oefencampagne doen dat overigens niet vermoeden. Anderlecht werkte een zeer wisselvallige voorbereiding af, met nederlagen tegen Ajax (5-2), PAOK Saloniki (1-3) en OFI Kreta. Er werd wel gewonnen van Benfica (1-2) en gelijkgespeeld tegen HSV (2-2). RWDM (0-1) en Oudenaarde (0-6) werden ook nog verslagen deze zomer. “We zijn nog niet waar we willen zijn natuurlijk”, reageerde Davies. “Maar we hadden in bijna alle duels wel controle. Waar we nog niet zo goed uit de verf kwamen, was op het voorste derde van het veld, daar waar we gevaarlijk moeten worden. Daar is nog werk aan.”

Davies en Kompany hebben een zeer dominante speelwijze voor ogen, naar het voorbeeld van Manchester City. Een speelwijze die risico inhoudt achterin, want zomaar de bal buiten schieten is er niet meer bij voor de verdedigers. Zij moeten opbouwen, maar dat gaat nogal eens mis. De speelwijze gaat uit van veel balbezit en positiewissels. Zij die Anderlecht vorig jaar zagen spelen, weten dat het tijd kost om die ploeg om te vormen tot de voetbalmachine die Kompany en Davies willen zien spelen.

Gerkens als spits

Die ploeg is overigens behoorlijk versterkt. De teamfoto van Anderlecht moet gemaakt zijn met een breedhoekcamera, want er staan maar liefst 37 selectiespelers op. Samir Nasri, Michel Vlap, Philippe Sandler en natuurlijk Vincent Kompany zijn de opvallendste versterkingen. Ognjen Vranjes, Dennis Appiah, Silvère Ganvoula en onlangs nog Kara vertrokken onder meer, maar er zullen nog meer spelers verkocht moeten worden om de kern uit te dunnen. Niet alleen om wat ruimte in de kleedkamer vrij te maken, maar ook om budget te creëren voor een nieuwe spits.

Anderlecht
© RSC Anderlecht
| De teamfoto van Anderlecht. Maar liefst 37 selectiespelers staan erop.

Davies wilde gisteren nog niet veel prijsgeven over zijn opstelling tegen KV Oostende, behalve dat hij ze grotendeels in zijn hoofd had zitten, op één of twee gevallen na. Een van die gevallen zal ongetwijfeld de spitspositie zijn. Er zijn twijfels over de fitheid van Isaac Kiese Thelin en Ivan Santini, terwijl Landri Dimata nog altijd geblesseerd is. Tijdens de voorbereiding bleek dat Pieter Gerkens als valse spits ook een optie is. “Hij heeft ons positief verrast”, zei Davies. “Maar onze speelwijze is niet afhankelijk van een spits. Iedereen kan kansen krijgen, of dat nu de 9 of de 10 is.”

Verder ging Davies niet in detail in op de situaties van Samir Nasri en Philippe Sandler. Sandler sloot pas deze week aan bij Anderlecht, de vraag is dus of hij direct kan starten. En Nasri speelde vorig jaar maar 5 wedstrijden. Ook over zijn fitheid zijn dus twijfels, al kwam hij tijdens verschillende oefenduels in actie. “We bekijken ieder geval individueel en houden in ons achterhoofd dat de spelers nog een heel seizoen te gaan hebben. We gaan ons niet haasten voor die eerste wedstrijd, als spelers niet fit zijn.”

‘Anderlecht moet nummer 1 zijn’

Veel vragen blijven dus onbeantwoord tot zondagmiddag 14.30 uur. Maar verrassend genoeg was Davies minder terughoudend toen de ambities van Anderlecht ter sprake kwamen. Top drie werd tot nog toe altijd als bescheiden doel gesteld in wat velen als een overgangsjaar beschouwen.

Maar de nieuwe T1 wil niet te flauw doen. “We gaan voor Europees voetbal, dat klopt. Maar zeggen dat we de competitie niet willen winnen, zou van de verkeerde mentaliteit getuigen. We willen weer de nummer 1 zijn, zoals dat past bij deze club.”

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?