| Bart Nieuwkoop (archieffoto)

Kopbaldoelpunt Nieuwkoop brengt Union in gunstige positie voor return

01/02/2023
Updated: 02/02/2023 07.11u

Union heeft woensdagavond in de heenwedstrijd van de halve finales in de Belgische voetbalbeker met 1-0 gewonnen van Antwerp. De Nederlander Bart Nieuwkoop scoorde in de 84e minuut met het hoofd de enige goal in het Joseph Mariënstadion in Vorst. De wedstrijd leverde weinig kansen op en moest het vooral van veel inzet hebben.

Ruim twee weken geleden stonden de nummers twee en drie in de Jupiler Pro League ook al tegenover elkaar in het Joseph Mariënstadion. De thuisploeg won het competitieduel toen met 2-0 na goals van de inmiddels vertrokken Dante Vanzeir (zijn transfer naar NY Red Bulls is quasi rond) en aanvoerder Teuma. De Brusselaars hadden dus het mentale voordeel en namen ook woensdag aanvankelijk het initiatief, maar de geel-blauwen hadden moeite om tegen een stug verdedigend Antwerp openingen te creëren.

De Great Old herstelde gaandeweg het evenwicht maar vond evenmin de weg naar diepe spits Janssen. 0-0 was de logische ruststand na een kansarme eerste helft. Na de pauze bleef het vooral bikkelen en strijden in een felle cupmatch, maar op een eerste bal tussen de palen was het wachten.

Ruim een kwartier voor tijd gooide Karel Geraerts aanwinst Yorbe Vertessen in de strijd, de nieuwe Union-spits die wordt gehuurd van PSV en Dante Vanzeir moet doen vergeten. Union bleef op zoek naar de openingstreffer en in de 84e minuut werd de inzet van de Brusselaars dan toch beloond. Bart Nieuwkoop verschalkte Butez met een rake kopbal na een gemeten voorzet van Lapoussin. Het was meteen de eindstand.

"Deze overwinning garandeert niets"

"Het was een heel gesloten wedstrijd en het werd al snel duidelijk dat Antwerp geen risico's wilde nemen. We hadden weinig kansen maar net dan moet je rustig blijven en daar zijn we in geslaagd. Eén moment was genoeg en dat hebben we gegrepen", vertelde Karel Geraerts, de coach van Union, na de match.

Begin maart volgt de return op de Bosuil. Inzet is een ticket voor de finale tegen KV Mechelen of Zulte Waregem. Ondanks de zege waarschuwt Geraerts dat zijn team nog niets in handen heeft. "Ik had al voor de wedstrijd duidelijk gezegd dat de terugmatch sowieso beslissend wordt. Stel dat Antwerp thuis na een minuut scoort, dan moeten we helemaal herbeginnen. Dit garandeert dus niets. Ik ben al vaak op Antwerp geweest en ik weet hoe lastig het daar is. Maar dat zijn ook de matchen waarvoor wij als coach leven. Het zijn prachtige wedstrijden."

Geraerts gunde aanwinst Yorbe Vertessen woensdagavond zijn eerste speelminuten. De huurling van PSV moet voorin voor meer concurrentie zorgen en Dante Vanzeir doen vergeten. "Dit waren Yorbe zijn eerste minuten. Het was niet eenvoudig om in zo'n match in te vallen", aldus Geraerts. "Yorbe moet zich nu aanpassen aan het Belgische voetbal en het voetbal van Union."

Donderdag spelen Zulte Waregem en KV Mechelen hun heenwedstrijd in de andere halve finale. De finale van de Croky Cup wordt weekend van 29-30 april gespeeld in het Koning Boudewijnstadion in Brussel