| Sven Kums opende tegen AA Gent zijn rekening voor Anderlecht met twee mooie goals.

Kums dirigeert Anderlecht met eerste goals voorbij AA Gent

Godfried Roelant
© BRUZZ
11/11/2018

Anderlecht sluit de eerste periode in de Jupiler Pro League af met 30 punten. Het won verdiend van AA Gent dankzij Sven Kums. De spelmaker speelde met een goal uit vrije trap en een streep in de winkelhaak een referentiematch voor de rest van het seizoen: 2-0.

België herdenkt vandaag Wapenstilstand, maar laat strijd leveren nu juist de opdracht zijn die Vanhaezebrouck zijn spelers meegaf voor de confrontatie met AA Gent. Hij rekende daarvoor met Lawrence, Sanneh, Amuzu, Sambi Lokonga en Dauda op een pak spelers die normaal naast de basis vallen. Zij kregen het vertrouwen nadat Anderlecht afgelopen donderdag na individuele fouten door Fenerbahçe uit de Europa League werd geknikkerd.

Kums krult Anderlecht op voorsprong

Zonder enige twijfel wilde Vanhaezebrouck hiermee ook een aantal spelers prikkelen. Het is een beproefde tactiek van de trainer die in 2015 nog de titel pakte met de tegenstander vandaag in het Astridpark. Uitgerekend de kampioenenmaker van die ploeg, Sven Kums, bracht Anderlecht snel op voorsprong. De wedstrijdklok gaf amper drie minuten aan wanneer de spelverdeler zich randje zestien achter de bal zette voor een vrije trap. Zonder verpinken mikte hij die in de korte hoek voorbij Kalinic: 1-0.

Anderlecht op rozen, maar zoals zo vaak dit seizoen leidde die comfortabele situatie ook nu weer niet tot een vroege beslissing. Dauda kreeg op het kwartier de kans om zijn eerste basisplaats voor paars-wit te bekronen met een doelpunt. De 20-jarige spits stormde alleen op Kalinic af, maar belandde daarbij in een tunnelvisie. Hij vergat de vrijstaande Dimata die mee was opgerukt en verprutste zo een uitstekende mogelijkheid.

Rood voor Verstraete

Gent panikeerde ondertussen niet. Het bleef geduldig breien op het middenveld en pakte af en toe uit met flitsende acties. Een dubbelpass tussen Limbombe en Jaremtsjoek verdiende een goal, maar Didillon ranselde de bal uit zijn kooi. De Fransman bewees nog maar eens van goudwaarde te zijn voor de recordkampioen.

Gelukkig voor Anderlecht kregen de Brusselaars hulp van Birger Verstraete om de match naar zich toe te trekken. De Gentenaar kwam te laat om Dauda van de bal te zetten en plantte zijn voet op de enkel van de jonge spits. Scheidsrechter Lambrecht haalde met hulp van de VAR een rode kaart uit zijn achterzak. Zo moest Gent nog meer dan een uur verder met een man minder. Toch zorgde Jaremtsjoek op slag van rust nog bijna voor de gelijkmaker met een fraaie stift.

Kums met genadestoot

De tweede helft begon met kansen voor beide ploegen. Jaremtsjoek liet een dot van een kans onbenut en ook Dimata liet de 2-0 liggen. AA Gent had het betere van het spel, maar het was wel Anderlecht dat tot scoren kwam.

Met twee goals is dit de referentiematch van Kums voor de rest van het seizoen.

Sven Kums deelde met een raket in de winkelhaak de genadestoot uit aan zijn ex-club. Het maakt van deze wedstrijd zijn referentiematch voor de rest van het seizoen. En dat nog maar aan 60 procent van zijn capaciteiten door een blessure aan het staartbeen.

De zege van Anderlecht kwam daarna niet meer in gevaar, zeker niet toen ook bezoeker Plastun van het veld werd gestuurd met een rode kaart. Anderlecht boekt zo een broodnodige driepunter, maar met één gewonnen veldslag win je nog geen oorlog. Ook niet op 11 november.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport , RSC Anderlecht , AA Gent , sporting flagey

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni