Europees verhaal van Anderlecht eindigt in Istanboel

© Photo News
| De Europese uitschakeling is een feit.

Het verhaal van Anderlecht in de Europa League eindigt in de groepsfase. De Brusselaars gingen donderdagavond in Istanboel met 2-0 onderuit bij Fenerbahçe. Paars-wit hield gelijke tred met de Turken, maar slikte in het slot twee vermijdbare treffers. Na de vroege bekeruitschakeling en de haperende seizoensstart, is de Europese uitschakeling opnieuw een opdoffer voor RSCA.

Een overwinning tegen de Turken en we stoten door naar de volgende ronde, waren de profetische woorden van voorzitter Marc Coucke. In de heksenketel bij Fenerbahçe deed coach Hein Vanhaezebrouck een beroep op dezelfde spelers die Waasland-Beveren zondag inblikten met 1-2.

Eerste wapenfeit

Middenvelders Makarenko, Kums én Trebel raakten net op tijd klaar. En ook topschutter Landry Dimata werd in extremis opgelapt. Vanhaezebrouck opteerde opnieuw voor de 4-3-3, de succesformule op de Freethiel. Bij de Turkse thuisploeg stonden met Valbuena, Skrtel en Ayew enkele spelers met naam en faam tussen de lijnen.

Anderlecht was meteen gewaarschuwd, want na amper 20 seconden moest Didillon een kopballetje uit de lucht plukken. Gerkens deelde na tien minuten een eerste prik uit, maar kon niet profiteren van Turkse balverlies.

Kansarm, maar wel op de lat

De tegenstoot van Fenerbahçe liet niet lang op zich wachten. Slimani kon met het hoofd tot twee keer toe dreigen, maar kopte eerst over en dan naast. Kaldirim besloot van dichtbij met een afzwaaier. Paars-wit moest even naar adem happen en ontfermde zich dan maar over het leer, zonder zelf gevaar te creëren.

RSCA grossierde in balverlies en technische onnauwkeurigheid, waardoor geen vuist gemaakt kon worden. Met de rust in zicht kwam Anderlecht onder impuls van een dribbelvaardige Bakkali kwam dichter bij de Turkse doelman. Op slag van rust stond het ei zo na ook 0-1, maar de vrije trap van Trebel strandde op de lat.

Deksel op de neus

Na de pauze zette Anderlecht zijn voet naast Fenerbahçe. Al kwamen de gevaarlijkste prikken wel van de thuisploeg. Na een vlotte Turkse combinatie ging Didillon goed plat om de lage schuiver van Elmas uit de hoek te duwen. Even later ontsnapte Anderlecht goed wanneer Slimani de stormram bovenhaalde, maar zijn solo slim niet kon vervolledigen.

Nadien zakte Fenerbahçe helemaal weg en nam Anderlecht de bovenhand, maar het leer belandde niet tussen de palen. Ook met een reeks corners werd veel te weinig gedaan. Daar betaalden de troepen van Vanhaezebrouck een dure prijs voor. Een voorzet van Valbuena werd door niemand aangeraakt en belandde zomaar in doel: 1-0 na 75 minuten.

Boeken toe

De moed zakte de Brusselaars in de schoenen, want drie minuten later was de Europese uitschakeling helemaal een feit. Frey strafte laconiek uitverdedigen van Vranjes genadeloos af en zette de 2-0 op het scorebord. Anderlecht moest de kelk tot op de bodem ledigen: tien minuten voor affluiten kreeg Bakkali zijn tweede gele kaart en dus rood.

Na een haperende eerste seizoenshelft in de competitie en een vroege bekeruitschakeling, moet Coucke lijdzaam dulden dat zijn club niet overwintert in de Europa League. En dat met nog twee groepsduels te gaan. Over twee van de drie doelstellingen mag RSCA begin november al een kruis maken. Neen, het is nog lang geen Couckenbak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?