| RSCA-doelman Bart Verbruggen in de Conference League-wedstrijd tegen Villareal op 9 maart 2023.

Leider Genk recht de rug met stevige thuiszege tegen Anderlecht

© Belga
16/04/2023

Leider Racing Genk heeft zondagnamiddag op de 33ste en tevens voorlaatste speeldag in de reguliere competitie van de Jupiler Pro League met 5-2 gewonnen van RSC Anderlecht, dat naast de play-offs dreigt te grijpen.

Slechts even mocht Anderlecht dromen van minstens een puntje in de Cegeka Arena. Op slag van rusten kopte Killian Sardella een voorzet tot in de voeten van de onvermijdelijke Islam Slimani, die de Belgische recordkampioen met een plaatsbal langszij bracht: 1-1. Voor Slimani intussen al het zevende competitiedoelpunt in negen duels voor paars-wit.

Na 36 minuten had voormalig topschutter Ally Samatta op aangeven van Mike Trésor de Limburgers op een 1-0 voorsprong gezet, Joseph Paintsil liet vlak erna een unieke mogelijkheid liggen om de thuisploeg een dubbele voorsprong te bezorgen. Lang kon paars-wit echter niet genieten van de gelijkmaker. In de blessuretijd van de eerste helft ging Paintsil opnieuw zijn kans. Deze keer vond hij Anderlecht-doelman Bart Verbruggen op zijn weg, maar Aziz Ouattara aarzelde niet om de 2-1 binnen te schuiven.

Tweede helft

Na de pauze ging de thuisploeg op dat elan voort. Alleen voor Verbruggen vond uitblinker Paintsil dan toch de weg naar doel: 3-1 na 50 minuten. Nog eens drie minuten later deed goudhaantje Bilal El Khannous het licht helemaal uit voor de bezoekers, met zijn eerste treffer voor de Genkies. Het werd een productief namiddagje in Genk, want even later zorgde Anders Dreyer met een schuiver voor de 4-2. In de slotfase maakte Paintsil er met zijn tweede van de namiddag nog 5-2 van, meteen ook de eindstand.

Met een thuiszege tegen Anderlecht rechten de Genkies toch weer de rug, na de magere resultaten van de voorbije weken. Het was nog maar hun tweede zege in de laatste zes duels en daardoor hadden ze de eerste achtervolgers Union en Antwerp alsmaar dichterbij zien sluipen. Union volgt nu op vijf punten en Antwerp op acht, maar beide teams moeten zondag nog aan de bak. Antwerp ontvangt in de vooravond KV Kortrijk, dat niets meer te winnen of te verliezen heeft, wat later sluiten de Brusselaars de speeldag af met een thuiswedstrijd tegen het al gedegradeerde Seraing. Zondagnamiddag gaat AA Gent, de nummer vier in de stand, eerst nog op bezoek bij KV Mechelen.

Eerste nederlaag sinds begin maart

Voor Anderlecht was het pas de eerste nederlaag sinds begin maart, toen er met 1-0 werd verloren bij AA Gent. Sindsdien was paars-wit zeven wedstrijden ongeslagen, in alle competities samen. Met de nederlaag doet Anderlecht een bijzonder slechte zaak in de strijd om de Europe play-off. Het kon niet profiteren van de nederlaag van Charleroi in de Waalse derby van vrijdag bij Standard.

Met nog één speeldag te gaan staat Anderlecht op de tiende plaats, op één punt van Charleroi en Cercle Brugge. Op de slotspeeldag ontvangt paars-wit KV Mechelen, terwijl Charleroi (thuis tegen Genk) en Cercle (uit bij een tegen de degradatie strijdend Zulte Waregem) voor zwaardere opdrachten staan. De recordkampioen behoudt zo nog een waterkans op deelname aan de play-offs, maar heeft zijn lot dus niet in eigen handen.