Lijdensweg Kompany en Anderlecht duurt voort

Thijs Roelen
23/08/2019

| Vincent Kompany viel na 75 minuten geblesseerd uit tegen Genk.

Anderlecht kon ook de vijfde competitiewedstrijd niet winnen. Bij Genk werd met 1-0 verloren. Tot overmaat van ramp viel trainer/speler Vincent Kompany geblesseerd uit.

Dat Anderlecht met Vincent Kompany als trainer/speler ook de vijfde wedstrijd in de Jupiler Pro League niet kon winnen: pijnlijk. Dat de tegenstander opnieuw relatief eenvoudig overeind bleef en Anderlecht met vijf minuten goed voetbal achter zich wist te houden: pijnlijk. Maar dat The Prince zelf een kwartier voor tijd geblesseerd uitviel maakte Genk - Anderlecht vrijdagavond een ware marteling. Niet alleen voor de fans van paars-wit, maar eigenlijk iedere Belgische voetballiefhebber. Dit heeft Kompany niet verdiend.

Zoals het clubicoon vrijdagavond het veld verliet in de Luminus Arena hebben we hem helaas al te vaak gezien. Grijpend naar zijn hamstring strompelde hij naar de kant. Het gezicht in de plooi, maar van binnen moet dit ook voor hem de pijnlijkste blessure van zijn carrière zijn.

Anderlecht komt iets minder vlot op gang

Het begon allemaal wat atypisch voor Kompany's Anderlecht. In die zin dat er vrijdagavond in Genk niet met een rondospel van 20 minuten rondom het strafschopgebied van de tegenstander werd aangevangen. De Limburgers leken in eerste instantie niet van plan om zich in eigen huis snel te laten terugdringen door de recordkampioen. Het leverde een redelijk gelijkopgaande beginfase op, waarbij nauwelijks echte kansen gecreëerd werden.

Ten opzichte van het debacle in Kortrijk waren Isaac Kiese Thelin en Edo Kayembe buiten de ploeg gelaten door speler-coach (maar op de wedstrijddag alleen speler) Vincent Kompany. Siebe De Waele schoof vanaf het middenveld opnieuw een linie terug naar de linksbackpositie. Voorin verving Samir Nasri Kiese Thelin als centrale aanvaller, waardoor Peter Zulj opnieuw zijn plaats op het middenveld kon innemen. Yari Verschaeren kwam op het middenveld naast Michel Vlap te staan, waardoor er voorin opnieuw plaats was voor Francis Amuzu.

Samir Nasri

| Samir Nasri speelde tegen Genk als valse spits.

Vertrouwd beeld

Maar naarmate de eerste helft vorderde, was het opnieuw Anderlecht dat het spel naar zich toetrok. De combinaties begonnen steeds beter te lopen, Chadli was bijna constant aanspeelbaar op de flank en Verschaeren leek zich goed in zijn sas te voelen op het middenveld. Naast hem gold dat voor Vlap minder, de Nederlander kwam veel aan de bal, maar was telkens ongelukkig. Ook zijn hoekschoppen waren zeer matig.

Op het halfuur kregen de bezoekers de eerste kansen. Amuzu werd vrijgespeeld door Nasri, maar kreeg het leer net niet lekker mee. Hij draaide nog weg, maar besloot ruim over. Een afschatsschot van Verschaeren curvde ook ruim naast. De beste kans voor rust was uiteindelijk voor Vlap. Hij werd in het strafschopgebied knap vrijgespeeld door Chadli, met Genk-doelman Coucke uit het doel was lobben de enige optie, maar Anderlechts nummer 10 was opnieuw ongelukkig; de bal belandde op het dak van het doel.

Plots komt Genk

Na rust leek aanvankelijk meer van hetzelfde te volgen, totdat de thuisploeg na een kleine 10 minuten besloot dat het wel mooi geweest was met dat Brusselse combinatiespel. Paintsil waarschuwde de bezoekers al met een uitbraak en schot dat via Sardella in het zijnet belandde. De hoekschop die volgde belandde via een kluts ook al bijna in doel; Sandler kon nog redden.

Weer een minuut later was het wel raak. Heynen won zijn kopduel, Ito legde vervolgens panklaar, waarna Samatta een niet te missen kans kreeg. Hij schoot vanaf 10 meter onberispelijk raak. De uitverkochte Luminus Arena veerde plots op.

Fatale fase

Anderlecht had tijd nodig om zich over deze klap heen te zetten. Dat duurde eigenlijk tot die fatale 75ste minuut, toen de aanvoerder op de grond ging zitten en aangaf niet meer verder te kunnen. De vervanging van Kompany bleek de aanzet voor een wanhoopsoffensief.

De ingevallen Luka Adzic kwam tot tweemaal toe gevaarlijk naar binnen, maar kon niet scoren. Ook Elias Cobbaut verscheen nog voor het doel, maar opnieuw bleef Anderlecht zonder doelpunten.

Krediet is nog altijd niet op

In trainingsjack hinkte Kompany daarna met de rest van zijn ploeg naar het bezoekersvak. Dat trouwe publiek toonde eens te meer aan dat Kompany met meer krediet begonnen is dan welke trainer ooit bij Anderlecht. Maar ook zij moeten zich, net als hun held zelf, steeds grotere zorgen maken. De ploeg verloor vrijdagavond niet alleen de wedstrijd, maar ook zijn beste speler.