| Romelu Lukaku (archief)

Lukaku sleept tegen Oostenrijk een punt uit de brand voor Duivels

18/06/2023

De Rode Duivels zijn zaterdagavond op de derde speeldag in groep F van de EK-kwalificaties in het Koning Boudewijnstadion niet verder geraakt dan een 1-1 gelijkspel tegen Oostenrijk.

De Oostenrijkers kwamen na 22 minuten in een voor de Belgen erg moeizame eerste helft op voorsprong na een owngoal van Orel Mangala.

In een betere tweede helft zorgde Romelu Lukaku na 61 minuten voor de gelijkmaker. Zo werd een eerste nederlaag in EK- of WK-kwalificaties sinds 2015 (1-0 in Wales) maar nipt vermeden, maar het perfecte rapport onder Domenico Tedesco zijn ze wel kwijt.

Eind maart werd er onder de nieuwe bondscoach gewonnen van Zweden (0-3) en Duitsland (2-3). De Oostenrijkers hadden aan één bal tussen de palen genoeg om na zowat twintig minuten op voorsprong te klimmen in een kolkend Koning Boudewijnstadion, waar het een feestavond moest worden.

Bij een hoekschop werd Michael Gregoritsch voorbij de tweede paal helemaal vergeten. Het schot van de spits van Freiburg werd door Orel Mangala in doel gedevieerd: 0-1, Thibaut Courtois had zich de huldiging voor zijn honderdste interland ongetwijfeld anders voorgesteld.

Niet dat de Belgen voordien veel op de mat hadden kunnen brengen. Het onuitgegeven elftal, zonder Amadou Onana, aanvoerder Kevin De Bruyne, Leandro Trossard en Jan Vertonghen, knutselde in een moeizaam wedstrijdbegin één kans in elkaar: een schot van Leander Dendoncker week af en hobbelde naast.

De lichtpunten stonden op de flanken, met Dodi Lukebakio en Jérémy Doku. Centraal op het middenveld hadden Mangala en Youri Tielemans het moeilijk tegen het Oostenrijkse blok, terwijl Yannick Carrasco zoekende was en Romelu Lukaku niet bereikt kon worden. Het tactisch plannetje van Domenico Tedesco pakte deze keer heel wat minder goed uit dan eind maart in Zweden (0-3) en Duitsland (2-3).

Centraal werd vooral KDB gemist. Op een uitgespeelde kans voor de Belgen was het wachten tot in het slot van de eerste helft, toen Tielemans met een splijtende pass toch eens de ruimte vond, maar Lukebakio besloot na een individuele actie voorlangs. Even voordien was er aan de overkant een kopkans geweest voor enfant terrible Marko Arnautovic. België moest met een achterstand en kopzorgen naar de kleedkamer, van een feestje op de Heizel was geen sprake meer.

Geen wissels bij de rust maar wel meteen druk naar voren van de Duivels in het begin van de tweede helft. Een kopbal van Wout Faes belandde op het dak van het doel. De beste kans was echter weer voor de bezoekers uit Oostenrijk. Opnieuw werd een speler vergeten aan de tweede paal, deze keer geraakte Arnautovic niet voorbij Thibaut Courtois. Een schot van Lukaku ging voorlangs.

Bij de tweede poging van Big Rom was het enkele minuten later wel prijs: 1-1 en doelpunt nummer 73 van Lukaku bij de nationale elf. Een opsteker, na zijn gemiste kans in de Champions League-finale van een week geleden en de kritiek die hij nadien te verduren kreeg.

In een chaotische slotfase waren er kansen aan beide kanten. Diep in de toegevoegde tijd knalde een trap van Tielemans nog tegen de deklat. Verder dan de 1-1 kwamen de Belgen niet meer in een wedstrijd die voor wat vraagtekens gezorgd heeft. De EK-kwalificaties beloven toch nog wat lastiger te worden dan de 0-3 in Zweden van enkele maanden geleden deed uitschijnen.

Dinsdag staan de Duivels in de A. Le Coq Arena in Tallinn tegenover Estland, dat eerder op zaterdag een punt ging sprokkelen in Azerbeidzjan. Leider Oostenrijk ontvangt dan Zweden in het Ernst Happelstadion in de hoofdstad Wenen.