Makelaar De Nil: ‘Matchfixing door Van Holsbeeck is voor mij uitgesloten’

© PhotoNews
| De Brusselse makelaar Alain De Nil gelooft in de onschuld van ex-Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck (hier met spelersmakelaar Mogi Bayat tijdens een Jupiler Pro League-wedstrijd tussen Standard Luik en AA Gent op Sclessin onlangs).

De Brusselse voetbalmakelaar Alain De Nil denkt niet dat ex-Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck en spelersmakelaar Mogi Bayat zich schuldig maakten aan matchfixing en financiële fraude. “We leven niet meer in de tijd van Zheyun Yé”, zegt hij aan BRUZZ.

De Belgische voetbalwereld staat op losse schroeven. Het gerecht heeft met operatie ‘Propere Handen’  bij verschillende Belgische topclubs een onderzoek gestart naar mogelijke financiële fraude en matchfixing. Anderlecht is een van de clubs die deze ochtend bezoek kreeg van een team speurders.

Zij gingen er op zoek naar informatie over transfers van makelaar Mogi Bayat. Die haalde jarenlang spelers naar het Astridpark in samenwerking met ex-manager Herman Van Holsbeeck. Zij zijn alle twee door het federaal parket opgepakt voor verhoor.  

‘Bayat en Van Holsbeeck zijn op en top zakenmannen’

De Brusselse voetbalmakelaar Alain Denil, die onder andere Anderlecht-speler Elias Cobbaut in zijn portefeuille heeft zitten, maakt een duidelijk onderscheid tussen matchfixing en financiële fraude. Hij gelooft ook niet dat Bayat en Van Holsbeeck zich daartoe zouden laten verleiden.

“Iedereen focust nu op die matchfixing. Het staat in koeien van letters in elke titel. Maar we leven niet meer in de tijd van de Chinees Zheyun Yé. Die slaagde erin om in 2005 een aantal niet-betaalde spelersgroepen om te kopen. Ik ken Mogi en Herman goed. Dat zijn twee zakenmannen die hun vak kennen. Het is voor mij uitgesloten dat zij betrokken zouden zijn bij matchfixing.”

‘Zou mij verbazen als onderzoek iets oplevert’

Volgens Denil speelt de bekendheid van Bayat in zijn nadeel. “Bij 95 procent van de transferdossiers in de eerste klasse keert de naam van Mogi terug. De voetballerij is een kleine wereld. En dat wekt heel snel jaloezie op.”

“Pas op, ik wil niet zeggen dat er binnen het makelaarschap geen problemen zijn. Dat er door sommige makelaars gesjoemeld wordt met bijvoorbeeld de uitbetalingen van commissies, zoals nu wordt onderzocht, dat zie ik nog wel gebeuren. Maar niet door Van Holsbeeck en Bayat. Het zou mij zeer verbazen moest het onderzoek het tegendeel bewijzen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?