Alle aangehouden personen in voetbalschandaal zijn verdachten

© Jimmy Bolcina/Photo News
| Mogi Bayat (links) deed ook graag zaken met Herman Van Holsbeeck, de vorige manager van RSC Anderlecht. Zo bracht hij onder meer Hamdi Harbaoui naar het Astridpark.
Updated: 10-10-2018 - 19:05

Voetbalmakelaar Mogi Bayat en ex-manager van Anderlecht Herman Van Holsbeeck zijn deze ochtend opgepakt in een onderzoek van het federaal parket naar mogelijke vervalsing van voetbalwedstrijden en financiële fraude in het voetbalmilieu. Op de website van Sporza staat te lezen dat alle personen die werden meegenomen voor verhoor verdacht worden. 

Volgens De Standaard viseert het onderzoek in de eerste plaats de spelersmakelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic en de verschillende clubs waarmee ze zaken doen. Zij worden niet alleen in verband gebracht met financiële fraude, maar zouden ook hebben meegewerkt aan matchfixing.

Geen getuigen, wel verdachten

Op de website van Sporza staat te lezen dat alle personen die deze ochtend bij de actie werden meegenomen voor verhoor verdacht worden. Het gaat dus niet om getuigen. Ook ex-manager van Anderlecht Herman Van Holsbeeck zou dus betrokken partij zijn. 

"Alle personen die vandaag door de politie werden meegenomen, werden van hun vrijheid beroofd. Ze gingen niet vrijwillig mee als getuige", stelt het federaal parket. Het parket verwacht donderdag pas te weten of er personen in verdenking gesteld worden door de onderzoeksrechter. Om 15 uur houdt het dan ook een persconferentie.

Mogi Bayat, topmakelaar

Bayat heeft de Franse en Iraanse nationaliteit. Hij is de belangrijkste voetbalmakelaar in ons land. Hij regelde al transfers bij bijna alle belangrijke clubs, onder meer met de topclubs Anderlecht, Club Brugge, AA Gent en Racing Genk. 

De voorbije jaren bracht de Iraniër onder meer Sven Kums, Adrien Trebel en Hamdi Harbaoui naar het Astridpark. Ook de huidige Anderlecht-coach Hein Vanhaezebrouck zit in zijn portefeuille. Onder het voorzitterschap van Marc Coucke werden de banden met Bayat doorgeknipt.

Huiszoeking Anderlecht

Toch waren er woensdagmorgen ook huiszoekingen aan de gang op het RSCA-complex in Neerpede. Die zijn intussen afgelopen. Voormalig manager Van Holsbeeck werd opgepakt voor verhoor.

Ook ex-advocaat Laurent Denis, eerder al veroordeeld voor zijn aandeel in de zaak van de gokchinees werd verhoord. Net als Ivan Leko, de trainer van Club Brugge en topscheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière. 

Matchfixing Veljkovic

In het geval van Bayat zou er geen sprake zijn van matchfixing, maar die piste zou wel onderzocht worden wat makelaar Dejan Veljkovic betreft. De Roemeen was de voorbij jaren vooral actief bij KV Mechelen en Lokeren.

Veljkovic was ook de manager van Leko tijdens zijn spelerscarrière en beginjaren als trainer. Het gerecht vermoedt dat er met de transfers die Bayat en Veljkovic doen financieel allerlei zaken niet zuiver op de graat zijn. 

44 huiszoekingen

In totaal voerde het federaal parket liefst 44 huiszoekingen uit. Behalve bij Anderlecht en Club Brugge, vonden er ook plaats bij onder meer KRC Genk, Lokeren, Kortrijk en Oostende. Ook werden 13 huiszoekingen in het buitenland verricht.

"Sommige spelersmakelaars zouden, onafhankelijk van elkaar, verrichtingen opgezet hebben waardoor commissies bij spelerstransfers, verloningen van spelers en trainers, en andere betalingen verborgen worden voor de Belgische overheid en voor andere betrokkenen bij de transacties", klinkt het.

"Tijdens het onderzoek doken aanwijzingen op van mogelijke beïnvloeding van wedstrijden in het competitieseizoen 2017-2018. Het gerechtelijk onderzoek heeft betrekking op activiteiten in het kader van een criminele organisatie, witwas en private corruptie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?