Hoe Mogi Bayat de sleutel van Anderlecht in handen kreeg

TDN
© BRUZZ
21/02/2021
© PhotoNews | Herman Van Holsbeeck en spelersmakelaar Mogi Bayat tijdens een Jupiler Pro League-wedstrijd tussen Standard Luik en AA Gent op Sclessin in 2018.

Nieuwe documenten geven een goed beeld van hoe supermakelaar Mogi Bayat voor de intrede van Marc Coucke in 2018 de touwtjes stevig in handen had bij RSC Anderlecht. Details over schimmige deals met politici, hand-en-spanwerken voor bevriende makelaars en een horlogezwendel in het Astridpark lekten uit.

Uit gelekte documenten die het Duitse weekblad Der Spiegel in handen kreeg en deelde met De Standaard blijkt hoe Herman Van Holsbeeck in zijn laatste jaren als RSCA-manager de regie helemaal uit handen gaf. Mogi Bayat zwaaide er de plak. Bij de transfer van Guillaume Gillet naar Nantes bijvoorbeeld, vroeg de makelaar rechtstreeks aan het personeel van RSCA om de transferdocumenten officieel af te stempelen. Van Holsbeeck, die dit soort zaken hoort te behandelen, werd gewoon overgeslagen. En daar keek niemand vreemd van op.

Maar Bayat handelde natuurlijk vooral uit eigenbelang. Waar zijn transfers soms verlieslatend zijn voor Anderlecht, zijn ze dat nooit voor de makelaar. Gillet, die uitgeleend werd aan Bastia, stuurde aan op een definitief vertrek. Bayat zorgde ervoor dat Bastia niet betaalde, waardoor RSCA werd gedwongen om de ex-Rode Duivel definitief van de hand te doen. Om die transfer te regelen, schakelde Anderlecht... Bayat in. Gelekt mailverkeer van RSCA-advocaat Duchêne bewijst dat Gillet in de zomer van 2015 ver onder zijn marktwaarde werd verkocht. "Als teken van onze vriendschap", klinkt het.

Ook tekenend: de transfersaga rondt Kara Mbodj. Swansea meldt in juni 2016 zich voor de verdediger van Anderlecht. De Premier League-club is bereid 5 miljoen pond op tafel te leggen. RSCA vroeg 10 miljoen pond, kreeg nul op het rekest en verwachtte uiteindelijk minstens 7 miljoen pond. Intussen nam Mogi Bayat rechtstreeks contact op met een makelaar van Swansea. Hij deelde alle informatie, waarna ze onderling een transferprijs bedisselden. Bayat speelt zo dubbelspel, want hoort de belangen van RSCA te behartigen maar werkte met de tegenpartij een gunstig voorstel uit voor de makelaars.

Kara Serigne Modou Mbodji, verdediger van RSC Anderlecht tijdens de wedstrijd van 20 mei 2018 tegen KRC Genk
© PhotoNews | Kara Serigne Modou Mbodji, verdediger van RSC Anderlecht, hier als kapitein tijdens de wedstrijd van 20 mei 2018 tegen KRC Genk.

Uiteindelijk zal de overgang afspringen, omdat Kara Mbodj - die al werkte met Bayat en zijn vaste makelaar Pierre Frelot - er nog een derde zaakwaarnemer bijhaalde. Daardoor worden de kosten voor de transfer nog verder opgedreven, want elke makelaar heeft recht op een commissie. Omdat er intussen vier makelaars bij betrokken zijn, trekt Swansea de stekker uit de deal. Anderlecht krijgt geen transfersom voor een verdediger die moest vertrekken, Kara loopt een transfer in de Premier League mis. Het opportunisme van een leger gulzige makelaars, inclusief Bayat, deed hen de das om.

MR-voorzitter regelt visum

Nog opvallend is dat Bayats arm tot in de hogere politieke kringen reikt. Dat blijkt uit de last-minutetransfer van Stéphane Badji in januari 2016. De Senegalese verdediger had een visum nodig om vanuit Turkije naar België af te reizen voor zijn medische tests. Bayat neemt contact op met toenmalig MR-voorzitter Olivier Chastel, die op zijn beurt zijn connecties het kabinet-Reynders van Buitenlandse Zaken aanspreekt om het consulaat in Turkije te vragen een visum klaar te leggen. In ruil krijgt Chastel tickets voor plekjes in de eretribune tegen Standard en ook gepersonaliseerde truitjes voor hem en zijn kinderen. Bayat levert de geschenken persoonlijk af.

Zware strafrechtelijke feiten komen niet aan het licht, maar de details zeggen veel over het heersende klimaat in het Astridpark voor de komst van Marc Coucke in 2018. Bayat is er kind en huis en vraagt Anderlecht zelfs om relatiegeschenken naar zijn persoonlijke contacten te sturen. Denk aan truitjes of dure tickets in de eretribune. Paars-wit, dat dankzij een sponsordeal met Brussels Airlines goedkoper vliegt, liet ook zijn Iraanse huismakelaar van dat kortingssysteem profiteren. Bayat vroeg het RSCA-personeel zelf om zijn tickets te reserveren. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn familie. Anderlecht gaf de makelaar uiteindelijk de promotiecodes.

olivier_chastel_voorzitter_mr_2_940_667px_c_mr.jpg
© MR | Olivier Chastel, voorzitter MR tussen 2014 en 2019.

Door zijn hechte band met Van Holsbeeck kan Bayat het Anderlecht-personeel zowat alles vragen en de club gebruiken als zijn persoonlijke secretariaat. Telkens hij bepaalde documenten snel afgedrukt wil zien, klopt hij aan bij de secretaresse of de advocaat van de club. Zelfs als het gaat om papieren voor luxehorloges, waarvoor Bayat sinds Operatie Propere Handen berucht is. Zo wordt in 2015 op Bayats uitdrukkelijke vraag een ontvangstbewijs afgedrukt van de Brusselse douane voor een pakje met bestemming Teheran. Het pakje staat op naam van zijn vader. De inhoud: een Patek Philippe-horloge ter waarde van 49.535 euro.

Of Bayat zich hiermee schuldig maakte aan strafbare feiten, zal het gerechtelijk onderzoek moeten uitmaken. Maar het versterkt op zijn minst de indruk dat de Franse Iraniër in sommige dossiers operationeel de échte baas was bij paars-wit.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni