Voetbalschandaal: Spilfiguren Bayat en Vejlkovic aangehouden

© PhotoNews
| Herman Van Holsbeeck en spelersmakelaar Mogi Bayat (rechts) tijdens een Jupiler Pro League-wedstrijd tussen Standard Luik en AA Gent op Sclessin in 2018.

De aanhouding van spelersmakelaar Mogi Bayat werd bevestigd door de Tongerse onderzoeksrechter. Dat bevestigden zijn advocaten Bauwens en Mayence toen ze rond 4.20 uur het gerechtsgebouw van Tongeren verlieten.

"Wij wensen toch te benadrukken dat het niets te maken heeft met corruptie of manipulatie van matchen of contacten met scheidsrechters. Het gaat enkel om witwassen," zo verklaarden beide advocaten voor ze naar huis vertrokken.

Veljkovic

Makelaar Dejan Veljkovic, spilfiguur in het fraudeonderzoek in het Belgisch voetbal, blijft aangehouden door de onderzoeksrechter in Tongeren. Hij wordt in verdenking gesteld van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en private omkoping. Dat vertelde zijn advocaat Kris Luyckx rond 05.30 uur bij het buitenkomen van het gerechtsgebouw.

"De onderzoeksrechter heeft beslist om onze cliënt in verdenking te stellen van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en ook private omkoping, dus dat wil zeggen zowel actief als passief", zei advocaat Kris Luyckx.

Of Veljkovic de spilfiguur in het fraudeonderzoek is, wilde Luyckx niet kwijt. Verder blijft onduidelijk wat de betrokkenheid is van de echtgenote van Veljkovic, die ook werd aangehouden door de onderzoeksrechter in Tongeren. "Ik ga geen uitspraken doen over de inhoud van het onderzoek," aldus Luyckx.

Denis

Ook de ex-advocaat van Anderlecht, Laurent Denis, is aangehouden voor witwas. Dat bevestigde zijn advocaat Dimitri De Beco donderdagnacht bij het verlaten van het gerechtsgebouw in Tongeren, waar de laatste verhoren nog volop aan de gang zijn.

Denis kwam eerder al in opspraak in de zaak van de gokchinees Ye. Nu werd hij opgepakt voor witwasmisdrijven.

"Mijn cliënt is onder aanhoudingsbevel geplaatst, maar dat betekent niet dat hij schuldig is. Hij is opgepakt omdat er nog mensen moeten worden ondervraagd. Het kan dus nog dat hij onschuldig wordt verklaard en daar hoop ik nog op. Vooral als ik zie op welke manier hij heeft kunnen antwoorden op de vragen van de procureur," zo zei De Beco.

Vertenten

Topscheidsrechter Bart Vertenten blijft intussen aangehouden op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie en omkoping. Dat heeft zijn advocaat bevestigd bij het verlaten van het gerechtsgebouw in Tongeren. Donderdag werd Vertenten al samen met zijn collega Sebastien Delferiere geschorst door de KBVB.

Mejjati

Ook Voetbalmakelaar Karim Mejjati blijft aangehouden. De makelaar wordt verdacht van witwas maar wordt niet vervolgd voor criminele organisatie of matchfixing.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?