Anderlecht niet op de hoogte van gesjoemel Bayat en Denis

© PhotoNews
| Advocaat Laurent Denis heeft via zijn derdenrekening meegewerkt aan de onwettelijke financiële constructies van spelersmakelaar Mogi Bayat.
Updated: 11-10-2018 - 17:52

Het federaal parket heeft zojuist tekst en uitleg geven bij de operatie ‘Propere Handen’, ofwel het onderzoek naar matchfixing en financiële fraude in de Belgische voetbalwereld. Daarin werd duidelijk dat voetbalclub Anderlecht niet rechtstreeks betrokken was bij de financiële, onwettelijke constructies van spelersmakelaar Mogi Bayat en ex-advocaat Laurent Denis.

Spelersmakelaar Mogi Bayat en ex-advocaat van voetbalclub Anderlecht Laurent Denis worden na verhoor door het federaal parket voor de onderzoeksrechter geleid. Zij worden allebei beschuldigd van financiële fraude. Voor Bayat wordt ook gekeken of hij een rol heeft gespeeld bij de matchfixing tijdens de degradatiestrijd tussen KV Mechelen en AS Eupen van de vorige voetbaljaargang.

Derdenrekening van Denis

Bayat zou in verschillende transferdossiers, waaronder ook bij RSC Anderlecht, buiten het medeweten van de spelers en de club om zijn eigen makelaarsvergoeding de hoogte hebben ingejaagd. De financiële meerwaarde die hij creëerde liet hij omleiden via rechtspersonen in Frankrijk, Engeland en Luxemburg.

Van daaruit liet hij met de hulp van bevriende spelersmakelaars het geld doorstorten op de derdenrekening van de ex-advocaat van Anderlecht Laurent Denis. Bayat haalde het geld dan cash van die rekening af. Zo beschikte hij over grote sommen zwart geld waarmee hij, vermoedelijk, mensen uitbetaalden die hem hielpen bij het realiseren van een transfer.

Luxehorloges als relatiegeschenken

Bij de 58 huiszoekingen die het parket gisteren uitvoerde in binnen- en buitenland nam het ook drie luxehorloges in beslag en verschillende lege verpakkingen met een waarde van om en bij de 8 miljoen euro. Dat wijst er volgens de gerechtelijke instanties op dat Bayat de luxehorloges uitdeelde als relatiegeschenken. Deze zouden bovendien niet zijn aangegeven bij de douane om de betaalde BTW daarop te recupereren.

Uit de (voorlopige) resultaten van het onderzoek blijkt dat voetbalclub Anderlecht niet op de hoogte zou zijn van de frauduleuze parktijken van Bayat en Denis. Dat liet het parket gisteren al uitschijnen toen ex-Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck na verhoor weer werd vrijgelaten.

Wat met Union?

De persconferentie maakte ook duidelijk dat niet AS Eupen, maar wel gesjoemel bij KV Mechelen de aanleiding was operatie 'Propere Handen'. Maar liefst vier bestuursleden van de club zouden samen met de bevriende makelaar Dejan Veljovic, scheidsrechters Sébastien Delferière en Bart Vertenten, alsook twee journalisten de uitslagen van twee wedstrijden beïnvloed hebben.

Het gaat om de matchen Antwerp-Eupen en KV Mechelen-Waasland-Beveren. Ondanks die verwoede pogingen degradeerde Mechelen vorig seizoen toch en komt het dit jaar uit in de eerste klasse B. In die reeks speelt ook Union Sint-Gillis. Die club staat daar alleen op kop en ziet door deze affaire mogelijks een concurrent verdwijnen.

Schrapping KV Mechelen?

Een advocaat laat aan BRUZZ weten dat het wellicht zo een vaart niet zal lopen. "De kans dat er in deze zaak een uitspraak valt voor het einde van het seizoen is zo goed als onbestaande. De voetbalbond (KBVB) kan op eigen houtje ingrijpen wanneer het dat nodig acht, maar staat daar meestal niet voor te springen."

"Enkel wanneer de bewijslast overduidelijk is, zal de KBVB maatregelen treffen. Een schrapping behoort dan tot de mogelijkheden. Maar meer waarschijnlijk is dat KV Mechelen na een nadelige uitspraak wordt teruggezet naar een lagere reeks. Zoiets gebeurde in 2006 ook al met het Italiaanse Juventus toen die club veroordeeld werd in een omkoopschandaal."

De ProLeague, ofwel de vereniging van Belgische profclubs, laat ondertussen wel weten dat er dit weekend niet gevoetbald wordt in 1B.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?