Brusselse Derby

| Union gaat zondag op bezoek bij de buren van RSC Anderlecht

Mathematisch kan het nog: zo kunnen Union of Anderlecht de titel winnen

JDK
© BRUZZ
11/05/2022

Woensdagavond speelt Union Saint-Gilloise een belangrijke wedstrijd op het veld van titelconcurrent Club Brugge. Mocht de ploeg die wedstrijd toch verliezen, dan is de titel nog niet helemaal verloren. Het wordt alleen erg onwaarschijnlijk. Ook Anderlecht zou nog kampioen kunnen spelen. BRUZZ zet alle mogelijkheden op een rijtje.

Laten we beginnen met het meest onwaarschijnlijke, maar eenvoudigste scenario: Anderlecht kampioen. Indien de Brusselse recordkampioen al zijn resterende wedstrijden wint, Union en Brugge de punten delen in het Jan Breydelstadion én ze de wedstrijden die daarop volgen verliezen, speelt paars-wit kampioen op het veld van hun West-Vlaamse rivaal.

Union verslaat Club Brugge

Als Union de wedstrijd om half tien woensdagavond als winnaar afsluit, heeft de week van de waarheid – met twee duels tegen Brugge – de spanning alleen maar uitgesteld. De geel-blauwe brigade van Union begint dan aan het laatste tweeluik van de Champions’ Play-Offs met tweeënhalve* punt voorsprong. In ieder scenario waarbij Union dan niet meer dan twee punten verliest op Club Brugge spelen ze kampioen. Dat kan dit weekend al het geval zijn, indien Union wint op het veld van Anderlecht en Brugge dat niet doet van Antwerp. In elke andere situatie valt de beslissing pas op de allerlaatste speeldag.

Club Brugge verslaat Union

Als de West-Vlamingen zegevieren tegen Union worden de kansen op een Brusselse landstitel wel heel klein. Dat zou de voorsprong van Brugge vergroten tot drieënhalve* punt. Union kan dan enkel kampioen spelen als het zelf alles wint en als blauw-zwart niet meer dan één punt puurt uit zijn twee laatste wedstrijden. Of als Brugge helemaal geen punten meer pakt en Union vier op zes scoort tegen Anderlecht en Antwerp.

Club Brugge en Union spelen gelijk

In deze situatie wordt het ingewikkeld, verandert de midweekmatch eigenlijk weinig aan de titelstrijd en zullen Anderlecht en Antwerp beslissen over de uiteindelijke winnaar. Union blijft bij een gelijkspel namelijk op een half punt van Club Brugge hangen. Kampioen spelen kan dan enkel als de club een beter resultaat haalt op het veld van Anderlecht dan Brugge op de Antwerpse Bosuil, en dat bovendien niet opnieuw uit handen geeft. Of wanneer ze zondag hetzelfde resultaat boeken en Union beter doet dan Brugge tijdens de laatste speeldag.

*In de tekst wordt de effectieve achterstand van Union op Brugge gebruikt, niet de afgeronde die wordt weergegeven in de klassementstabellen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni