Memorial pakt uit met EK-sterren en sterke polsstokcompetitie

De Memorial Van Damme vindt op vrijdag 31 augustus plaats in het Koning Boudewijnstadion.

De Belgische sterren van het voorbije EK in Berlijn en een polsstokcompetitie "een WK-finale waardig" zijn de blikvangers op de 42ste editie van de Memorial Van Damme, die op 31 augustus in het Koning Boudewijnstadion in Brussel gehouden wordt. Er zijn nog 8.000 tickets beschikbaar voor de atletiekmeeting.

Het deelnemersveld van de Memorial Van Damme bestaat per discipline uit de beste acht atleten van het voorbije Diamond League-seizoen. Daarnaast mag de organisatie aan atleten uit eigen land een reeks wildcards toekennen. In totaal komen er vijftien Belgen voor eigen publiek in actie.

Bij de vrouwen zijn dat Cynthia Bolingo (200m), Camille Laus (400m), Renée Eykens (800m), Elise Vanderelst (1.500m), Eline Berings (100m horden), Hanne Claes en Justien Grillet (beiden 400m horden). De genodigde mannen zijn Eliott Creston (800m), Bram Ghuys (hoogspringen), Arnaud Art (polsstokspringen), Jonathan Sacoor en de broers Kevin, Jonathan en Dylan Borlée (400m). Kersvers Europees kampioene zevenkamp Nafi Thiam maakt haar opwachting in het hoogspringen.

Op de Memorial zullen behalve de zes medaillewinnaars van het voorbije EK atletiek in Berlijn ook alle deze zomer gelauwerde Belgen in andere sporttakken in de bloemetjes worden gezet. "Zo zullen ook onder meer Emma Plasschaert en Nina Derwael deelnemen aan de 'car parade' in de openingsceremonie. We hebben iedereen uitgenodigd, al zal natuurlijk niet iedereen komen. De Rode Duivels zitten momenteel bijvoorbeeld allemaal in het buitenland."

Wereldtop

In het polsstokspringen bij de mannen zakken de drie medaillewinnaars van het EK naar Brussel af. Dat betekent dat de 18-jarige Zweed Armand Duplantis, de 21-jarige Rus Timur Morgunov en de 31-jarige Fransman Arnaud Lavillenie van de partij zijn, aangevuld met Sam Kendricks. Morgunov en Lavillenie (wereldindoorrecordhouder met 6m16) zullen op zaterdag al in België in actie komen op de AG Urban Memorial Van Damme Series in Antwerpen.

De Belgische blikvangers daar zullen Arnaud Art (negende op het voorbije WK en met 5m72 Belgisch recordhouder) en Ben Broeders zijn. "Misschien is dit wel de beste polsstokcompetitie ooit op de Memorial. Om dat te evenaren moeten we minstens al teruggaan naar de tijd van Sergey Bubka. Dit is een competitie een WK-finale waardig", besloot Van Branteghem.

Daarnaast zakt het merendeel van de wereldtop naar Brussel af om te strijden voor de medailles. Op de 100m komt met Ronnie Baker de snelste man van het jaar naar België. Op de 110m horden verdedigt Sergey Shubenkov zijn titel van vorig jaar. Dafne Schippers loopt in Zürich dan weer de 100m en een dag later in Brussel de 200 meter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?