Memorial verliest finale door renovatie van Boudewijnstadion

De Memorial Van Damme zal in 2020 en 2021 niet langer het decor zijn van de finale van de Diamond League. Die eer is vanaf volgend jaar enkel en alleen weggelegd voor Zürich. Dat maakte de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) maandag bekend. Over het lot van de Memorial heerst daardoor veel onduidelijkheid.

De voorbije jaren werd de apotheose van de Diamond League, zowat de Champions League van de atletiek, plaats in zowel Zürich als Brussel. De verschillende disciplines werden gespreid over beide steden. Dat zal op 6 september voor de laatste keer zo zijn, want nadien gaat Zürich solo.

De IAAF noemt de geplande renovatie van het Koning Boudewijnstadion als reden om Brussel te schrappen voor het slotevent. De organisatie beslist in de loop van september welke twaalf meetings in 2020 op de kalender komen. Dan pas zal duidelijk worden of de Memorial Van Damme behouden blijft als Diamond League-meeting. Maar als een finale niet kan, lijkt ook een gewone wedstrijd onmogelijk.

Financiële kwestie

Door een herorganisatie van de Diamond League, die acht disciplines verwijdert van het programma, zal ook het aantal meetings teruggebracht worden van veertien naar dertien. Eén atletiekwedstrijd zal dus van de kalender geschrapt worden. Gert Van Goolen, woordvoerder bij organisator Golazo, houdt vol dat de de Memorial in 2020 zeker plaatsvindt en ook onderdeel blijft van de Diamond League.

Bronnen dicht bij het dossier laten aan onze redactie weten dat de renovatieplannen van het Koning Boudewijstadion veeleer toekomstmuziek is. Zürich zou gewoon meer publieke middelen (lees: tot 1 miljoen euro) vrij kunnen maken om de Diamond League-finale binnen te rijven. Brussel is het kind van de rekening.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?