© Max Wyckaert | Een ervaren bowler komt ondanks de verplichte sluiting van de bowlingzaal een bal gooien.

Molenbeekse bowlers vechten tegen miskenning: “Ook wij zijn profs”

Max Wyckaert
© BRUZZ - Belga
28/12/2021

Na de cultuursector, verzet nu ook de vrijetijdssector zich tegen de beslissingen van het Overlegcomité van woensdag 22 december. Alle binnenactiviteiten werden toen verboden, maar de sportieve sector, fitnesscentra en zwembaden mochten wel openblijven. Al is er één sport die toch de deuren moet sluiten: het bowling. Dat stuit nu op protest van de Belgische Bowlingsport Federatie BBSF en de bowlingzalen zelf, die open blijven. BRUZZ nam poolshoogte in Bowlmaster in Sint-Jans-Molenbeek.

Er is relatief weinig volk op de maandagavond waarop we bowlingzaal Bowlmaster in Sint-Jans-Molenbeek binnenstappen. Enkele doorgewinterde bowlers gooien een bal, terwijl Dominique Collignon ons volgens het coronaprotocol van de horeca ontvangt.

Al 33 jaar baat deze gewezen bowlingkampioen Bowlmaster uit in de Auguste Van Zandestraat in Molenbeek. En hij is niet van plan om vroegtijdig op pensioen te gaan: “Ik verzet me tegen de beslissing van het Overlegcomité om de bowlingzalen te sluiten. We zijn 11 van de 21 maanden gesloten geweest. We begrijpen dus dat er maatregelen nodig zijn, maar dit gaat te ver.”

Bowlmaster Sint-Jans-Molenbeek
© Max Wyckaert | Bowlmaster in Sint-Jans-Molenbeek blijft toch open, ondanks een verplichte sluiting van de bowlingzalen door het Overlegcomité.

Dat het bowling als erkende sport moet sluiten, stuit op veel onbegrip. “Er bestaat een bowlingfederatie, we zijn erkend door het BOIC en Sport Vlaanderen. We zijn dus een erkende sport,” argumenteert Collignon.

Ook BBSF-voorzitster ad interim Véronique Perniaux klaagt de situatie aan: "Alle sporten mogen doorgaan, behalve bowling omdat bowlingzalen officieel geen sportcentra zijn. Maar ook in bowling worden competities georganiseerd,” klinkt de kritiek.

Miskende sport

Dat het bowling als enige sport wordt verboden, heeft volgens bowlingkampioen Mats Maggi mogelijk te maken met een miskenning van de sport. “Mensen zien dit niet als een sport, maar als recreatie. Het is zoals naar de cinema gaan voor hen.”

Nochtans komt er heel wat techniek kijken bij het bowlen: “Het is een zeer complexe sport. De moeilijkheid ervan zit in de piste, die geölied is. Elke baan is anders, elke bal is anders. Het is een precisiesport die veel observatie vraagt van de bowler.” Het blijft moeilijk om uit te leggen dat ook bowlen fysieke en mentale inspanning vraagt. Volgens Maggi kampt de sport ook bij de ministers van het Overlegcomité met een imagoprobleem.

Bowler in Bowlmaster Sint-Jans-Molenbeek
© Max Wyckaert | Deze bowler trotseert het openingsverbod van de bowlingzalen en gooit een balletje.

Maggi, die behoort tot de Belgische bowlingtop en ook internationaal actief is in het bowling, traint hier al 23 jaar. “Het is mijn tweede thuis.” Dat de bowlings nu moeten sluiten is nefast voor de sport. “Ik speel in Zweden, Duitsland en Spanje. Ik kan niet zomaar als toerist opdagen op internationale toernooien, ik moet kunnen trainen. Als men de bowlingzalen zou mogen openhouden voor de sporters, zouden zij tenminste kunnen blijven trainen.”

Horeca

Daarbij komt dat veel bowlingzalen ook een horecagedeelte hebben. “Het bowling is onder te brengen in zowel de horecasector als de sportieve sector. Alle sportactiviteiten en alle horeca zijn toegelaten. Wij respecteren dus twee coronaprotocollen, maar moeten toch sluiten.”

Collignon vindt de sluiting van de bowlingzalen daarom ongegrond en legt de beslissing van het Overlegcomité om alle bowlingzalen te sluiten, naast zich neer.

"Wij respecteren twee coronaprotocollen, maar moeten toch sluiten."

Dominique Collignon, eigenaar van Bowlmaster in Sint-Jans-Molenbeek

Recrea België, dat onder meer de bowlingzalen vertegenwoordigt, gaat nog een stap verder en zal de verplichte sluiting van bowlingzalen aanvechten bij de Raad van State. Zij spreken van discriminatie, aangezien andere sporttakken wel mogen openblijven en er bij bowling eveneens een officiële competitie is.

Eenzelfde geluid klinkt bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), dat de beslissing van het Overlegcomité om de bowlingzalen te sluiten betreurt: “Het bowling, dat erkend is door alle sportieve instanties in België, is op heden de enige sport die verboden wordt. Contactsporten, zoals gevechtssporten of zaalsporten in ploegverband mogen wel nog plaatsvinden, zoals ook fitnesscentra mogen openbljven.”

"Ook wij zijn professionals”

Het NSZ roept de lokale overheden daarom op om even tolerant te zijn voor de bowlingzalen als voor de cultuurhuizen. “Ook uitbaters van bowlingzaken leggen hetzelfde professionalisme en dezelfde ijver aan de dag als de mensen uit de cultuursector.”

Dominique Collignon van Bowlmaster heeft alvast alles in het werk gesteld om een avondje bowling veilig te laten verlopen: “Er zijn hier 16 bowlingbanen op een oppervlakte van 1400 vierkante meter. Er is 8000 kubieke ruimte volume. Er is een ventilatiesysteem dat de aan- en afvoer van lucht regelt. Het is zoals in de theaters en cinema’s. Al het nodige is aanwezig om de mensen op een veilige manier te ontvangen, maar toch mogen we niet openen. Daar is geen gegronde uitleg voor.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Sint-Jans-Molenbeek, Sport, Gezondheid, bowling, Bowlmaster, NSZ, BBSF, Recrea België, Dominique Collignon, Mats Maggi

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni