Molenbekenaar Wegnez knalt Red Lions naar finale

© Photo News
| Tom Boon, die in de eerste helft al eens de paal getroffen had, scoorde de aansluitingstreffer in de 42e minuut.

De Belgische hockeymannen hebben zich donderdag in Antwerpen voor de finale van het EK hockey geplaatst. Ze versloegen Duitsland (FIH-7) met 4-2. Bij de rust stonden de Red Lions nog 0-2 in het krijt. "Toch zijn we er altijd in blijven geloven", verzekerde middenvelder John-John Dohmen.

De Belgen speelden in de eerste helft goed, maar hadden pech in de afwerking terwijl de Duitsers hun kansen wel verzilverden. Kort voor het einde van het derde kwart hield doelman Vincent Vanasch zijn team ook nog eens met een geweldige save overeind. Het liet Nicolas De Kerpel toe om in de 53e minuut de gelijkmaker binnen te tikken.

Drie minuten later zette Molenbekenaar Victor Wegnez de kroon op het werk. Met een wereldgoal knalde hij de Lions op voorsprong. De Duitsers moesten nu komen. Cédric Charlier profiteerde daarvan om met nog een minuut op de klok op de counter de wedstrijd helemaal te beslissen.

Ommekeer

"Ik heb al meermaals zo'n ommekeer meegemaakt en wist dus dat het kon. De Duitsers speelden een perfecte eerste helft. Na de rust voelden we dat het tij keerde, ook al stonden we nog altijd achter. We hebben de wedstrijd weer in handen genomen en hadden een goed gevoel. We speelden weer collectief sterk en hielden het simpel, met dit mooi scenario als gevolg."

"Duitsland speelde heel goed", vond ook Tom Boon, in de 42e minuut auteur van de aansluitingstreffer. "Zelf hadden we wat pech. Een bal belandde op de paal, een andere werd op de lijn gered. Onze doelman Vincent Vanasch speelde weer een fantastische partij en het publiek heeft ons geweldig gesteund. In de finale van 2017 haalde Nederland tegen ons een 0-2 achterstand op, dan moeten wij toch hetzelfde kunnen doen, vertelden we mekaar bij de rust. En in de tweede helft hebben we de Duitsers bij de keel kunnen grijpen."

'Winnen in eigen land'

In de finale is Spanje opnieuw de tegenstandster. In de openingswedstrijd van het EK werd Spanje nog met 5-0 ingeblikt door de Belgen, maar diezelfde Spanjaarden verrasten donderdag wel door titelverdediger Nederland met 4-3 uit te schakelen. Ze namen daarbij zelfs een 4-0 voorsprong. "Dat gaat ons niet overkomen", zegt Boon. "Op het vorige EK hadden we ook met 5-0 gewonnen van Nederland in de groepsfase, maar liep het in de finale toch mis. Niet deze keer. We willen echt de dubbel WK-EK en hebben daar hele mooie kaarten voor in handen."

"We hebben wel geleerd uit de verloren finale van twee jaar geleden: een finale is een finale, geen groepswedstrijd. Als wereldkampioen hebben we natuurlijk een status te verdedigen. Europees kampioen worden in eigen land zou heel mooi zijn," besluit speler Alexander Hendrickx.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?