Na Weiler: biedt Vanhaezebrouck RSCA eindelijk toekomstperspectief?

Mathias Declercq
© BRUZZ
26/09/2017

Na het ontslag van René Weiler moet RSC Anderlecht op zoek naar een nieuwe coach. Interim-trainer Nicolas Frutos krijgt nog tot na de clasico tegen Standard om zich te bewijzen, maar als Hein Vanhaezebrouck beslist om Gent te verlaten is het maar een kwestie van tijd tot Hein bij de Brusselaars op de bank zit. Lukt dat niet, dan komen ook Felipe Mazzu (Charleroi) en Franky Dury (Zulte-Waregem) in beeld. Of tovert de club met Frank De Boer of Claude Puel een buitenlandse coach uit zijn hoed?

Nicolas Frutos moet zich dezer dagen ongetwijfeld in de arm knijpen met de – weliswaar tijdelijke – functie van hoofdcoach bij zijn geliefde RSC Anderlecht. De Argentijn heeft ook onder de vorige hoofdcoaches zijn ambitie nooit onder stoelen of banken gestoken, en kan sinds de exit van Weiler alvast pronken met een 6 op 6. Tot daar de hoera-stemming, want tegen respectievelijk Waasland-Beveren en Westerlo was het spelniveau nog steeds bedroevend.

En toch: waar Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck aanvankelijk duidelijk stelde dat Frutos niet de nieuwe hoofdtrainer van paars-wit wordt, klinkt het een week later al behoorlijk anders. In Het Laatste Nieuws zet de manager de deur op een kier voor Frutos. “Na Standard zullen we hem objectief beoordelen. Als hij Celtic (woensdag in de Champions League, red.) en Standard klopt, dan moeten we in eer en geweten de vraag stellen: wat nu?”, klinkt het.

Flirterige plaagstoten
Maar, met de manifeste onwil van René Weiler om dominant voetbal op de mat te leggen indachtig, lijkt er toch vooral maar één man te zijn die aanspraak maakt op de job van hoofdcoach van Anderlecht: Hein Vanhaezebrouck. De architect van het succes van AA Gent kent een desastreuze seizoenstart en vroeg zich zelf na de laatste verliespartij tegen Zulte-Waregem openlijk af of hij wel nog de man was die Gent op de rails kan brengen.

Een zelden moment van bescheidenheid van een toptrainer als Vanhaezebrouck, of toch maar de zoveelste flirterige plaagstoot naar RSC Anderlecht? Dat zijn makelaar Mogi Bayat kind aan huis is bij RSCA, en Anderlecht met Sels en Kums twee ex-Gentenaren in de rangen heeft, kan de overgang van Vanhaezebrouck naar het Constant Vanden Stockstadion alleen maar versnellen.

Mazzu en Dury
Maar zolang Vanhaezebrouck zelf niet de deur achter zich toetrekt bij AA Gent, moet Anderlecht uitkijken naar alternatieven. Ook dan kijkt paars-wit vooral naar de eigen competitie, met Franky Dury van Zulte Waregem en Felice Mazzu van Charleroi als voornaamste opties.

Maar of Mazzu, die momenteel hoogdagen beleeft met de Zebra’s op een knappe tweede plek in de rangschikking, nu het moment geschikt vindt om van club te veranderen, blijft nog maar de vraag. Dury is dan weer de sympathiekste optie, maar ervaring bij een echte topclub staat vooralsnog niet op het palmares van de coach van Zulte-Waregem.

Toekomstperspectief
Ook uit het buitenland komen de sollicitatiebrieven toegestroomd. De Franse Claude Puel was ook vóór de aanstelling van Réne Weiler al een optie, maar ook Frank De Boer, pas ontslagen bij het Engelse Crystal Palace, kan de nodige adelbrieven voorleggen.

Het wordt alleszins een beslissende week voor RSC Anderlecht. Haalt Frutos tegen Celtic en Standard niet twee keer de volle buit, dan is hij als hoofdcoach geen lang leven beschoren. Dan kunnen de amoureuze betrekkingen tussen RSC Anderlecht en Hein Vanhaezebrouck eindelijk culmineren in een vaste relatie. Eén die voor het eerst in een lange tijd zowel de club als de fans een perspectief biedt die verder reikt dan het einde van dit seizoen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni