René Weiler: Het ontslag dat niet te vermijden was

© Belgaimage

Het ontslag van René Weiler als trainer van RSC Anderlecht was de kroniek van een aangekondigde dood. Het belabberde spel en de tegenvallende resultaten dreven de druk op, waardoor het clubbestuur wel afscheid moest nemen van de man die paars-wit vorig jaar naar zijn 34e titel leidde.

De passage van René Weiler (44) bij RSC Anderlecht was er een vol gemengde gevoelens. Al van bij zijn aanstelling in de zomer van 2016 werden er door sommigen vraagtekens achter zijn naam geplaatst, onder meer omdat hij vrijwel onbekend was in België en maar weinig ervaring kon voorleggen. Het spel dat hij met paars-wit op de mat bracht en de resultaten deden de twijfels niet verdwijnen. In oktober van vorig jaar waren er al geruchten over een mogelijk ontslag, maar het clubbestuur bleef achter zijn trainer staan en dat loonde uiteindelijk ook. Anderlecht won vorig seizoen de titel, kwalificeerde zich zo voor de groepsfase van de Champions League, en het bereikte de kwartfinales van de Europa League.

Dat zijn mooie prestaties, waar een club trots op mag zijn, alleen was de manier waarop die bereikt werden niet altijd even fraai. Het spel van paars-wit lag ver van het champagnevoetbal uit het verleden, waar regelmatig naar verwezen wordt. Resultaatvoetbal haalde het vaak van mooie combinaties en dat leidde tot gemor. Zelfs al werd er gewonnen.

Ras-le-bol
Toch leek de titel vorig seizoen een kentering te zijn. Het zou de groep bevrijden en de trainer de ruimte geven om meer aandacht te geven aan het spel. Manager Herman Van Holsbeeck zei, toen de titel een feit was, te beseffen dat het beter moest. Met de komst van een paar uitstekende spelers, zoals verloren zoon Sven Kums en Henry Onyekuru, leek Anderlecht alles in huis te hebben om uit te groeien tot de te kloppen ploeg. Ze stonden met stip genoteerd als titelkandidaat nummer één.

Maar voetbal is en blijft onvoorspelbaar, en Anderlecht draait op zijn zachtst gezegd dit seizoen niet zoals het hoort. Het staat met een schamele 9 op 21 op de negende plaats. Het geleverde spel is nogal stroef. Tel daarbij de moeilijke relatie die coach Weiler heeft met topaankoop Sven Kums, en alle ingrediënten zijn aanwezig voor een ras-le-bol bij de supporters. Afgelopen weekend werd die zeer duidelijk toen ze in Kortrijk meermaals hun trainer buiten schreeuwden, tot zichtbaar ongenoegen van voorzitter Roger Vanden Stock.

De verhoogde druk en al het rumoer dat nu al een paar weken rond Anderlecht hangt, dwongen de clubleiding uiteindelijk een beslissing te nemen die niet meer af te wenden was: maandag besloten beide partijen uit elkaar te gaan. De huidige technische staf, bestaande uit Nicolas Frutos, David Sesa en Thomas Binggeli, neemt ad interim het sportieve beleid van het eerste elftal over.

Met René Weiler vertrekt een talentvolle trainer die zich nooit echt thuis heeft weten te voelen in het Constant Vanden Stockstadion. Een stadion waar altijd druk is, waar goed niet genoeg is. Bij RSC Anderlecht is de manier van spelen nu eenmaal van groot belang, en dat heeft Weiler misschien te veel onderschat.

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook