| Victor Boniface was met zijn fysieke kracht en doorzicht de uitblinker van de avond.

Nieuw hoofdstuk in sprookjesboek Union: kwartfinale Europa League

16/03/2023
Updated: 16/03/2023 23.28u

Union Saint-Gilloise, twee jaar geleden nog uitkomend in de Proximus League, speelt midden april de kwartfinale van de Europa League. Donderdagavond versloegen de Brusselaars 1. FC Union Berlin met 3-0. Het zoveelste hoofdstuk in het dikke sprookjesboek van de club, wier spelers met de week onvermoeibaarder lijken.

Zo spannend en chaotisch de heenwedstrijd in Berlijn, zo superieur was Union donderdagavond in het Astridpark van rivaal Anderlecht. Vanaf het moment dat aanvoerder Teddy Teuma halverwege de eerste helft van een misverstand in de Duitse verdediging profiteerde om het openingsdoelpunt te scoren, had de Belgische vice-kampioen controle over de wedstrijd.

Naast aanjager Teuma was de Nigeriaanse spits Victor Boniface de uitblinker in een duel dat steeds meer de vorm kreeg van een eenrichtingswedstrijd. Zeker in de tweede helft stelde de Duitse club, derde in de Bundesliga, teleur. Nadat Boniface op het uur met een heerlijke inspanning Lazare Amani vrijspeelde in het Duitse strafschopgebied en die laatste voor het tweede Brusselse doelpunt zorgde, was er uitgebreid de gelegenheid voor spelers om van het bijzondere moment in de clubgeschiedenis te profiteren.

Het orgelpunt, de 3-0 van Lapoussin, kwam er in blessuretijd, maar toen verkeerde een groot deel van het stadion al in de zevende hemel.

Geen studieronde

De heenwedstrijd in Duitsland was vorige week op 3-3 geƫindigd. Vrijdagmiddag wordt geloot voor de kwartfinales. De wedstrijden worden gespeeld op 13 en 20 april.

Bij Union SG ontbrak zoals aangekondigd de geblesseerde Yorbe Vertessen. Om de spits die in de heenmatch nog goed was voor een goal en een assist te vervangen, koos Karel Geraerts voor Adingra als tweede spits naast Boniface. Verder startten de verwachte namen, met centraal op het middenveld aanvoerder Teddy Teuma, vorige week in Berlijn nog afwezig wegens niet fit.

Beide Unions speelden donderdagavond al voor de vierde keer dit seizoen tegen elkaar, dus van een studieronde was geen sprake meer. In een boeiende openingsfase kreeg de thuisploeg na zes minuten al een reuzenkans om te scoren. Na een afgeweerd schot van Adingra raakte Boniface in de herneming de paal. Tien minuten later mocht de aanhang van geel-blauw toch juichen. Na slecht uitvoetballen achterin bij de Duitsers knalde kapitein Teuma zijn team op voorsprong.

In een sfeervol Lotto Park, waar ook de 2.600 fans van Union Berlijn voor veel lawaai zorgden, probeerden de bezoekers wel tegen te prikken maar een goed georganiseerde en verzorgd spelende thuisploeg gaf weinig weg zodat doelman Moris amper in actie moest komen. Union SG kon zo met een verdiende voorsprong de rust in.

Kort na de pauze bracht de coach van Union Berlijn twee frisse krachten in het veld maar ook zij zorgden niet voor een kentering. Het was integendeel de thuisploeg die een tweede keer scoorde. Na enkele overstapjes van Boniface stond Lazare op de juiste plaats om de voorsprong te verdubbelen.

De bezoekers uit Duitsland moesten nu alles op alles zetten om nog twee keer te scoren en zo verlengingen uit de brand te slepen. Maar de thuisploeg hield vlot de controle en na de uitsluiting van invaller Haberer na een tweede geel was het helemaal boeken voor de Duitsers. Adingra maakte er zelfs nog 3-0 van nadat enkele minuten eerder een lob van Boniface net voor de doellijn weggewerkt, maar de VAR keurde de goal af.

Lapoussin tekende in de allerlaatste seconden dan toch voor een derde Brusselse doelpunt en zette zo de kers op de taart na een uitstekende collectieve van het team uit Sint-Gillis.

Absolute topclub

Union blijft zo in zijn eerste Europese campagne in 58 jaar op koers om even goed te doen als in 1960. Toen haalden de Brusselaars de laatste vier van de Jaarbeursstedenbeker. Vrijdag wordt geloot voor de kwartfinales. Union kan een absolute topclub als Manchester United of Juventus loten.

Intussen zit Union ook nog volop verwikkeld in de titelstrijd. Dankzij de winst vorig weekend bij KRC Genk bedraagt de kloof met de Limburgse leider nog maar vijf punten. Zondag spelen de Unionisten thuis tegen KV Mechelen.