analyse

Nieuwkomers Anderlecht tonen flitsen van kunnen voor competitiestart

Onder impuls van de tandem Marc Coucke-Luc Devroe werden maar liefst 13 nieuwe spelers naar Anderlecht gelokt.© Photonews

RSC Anderlecht heeft zaterdag in zijn laatste oefenwedstrijd met 3-2 gewonnen van de Franse eersteklasser Rennes. Nieuwe jongens zoals Dimata en Makarenko lijken klaar voor een basisplaats bij de start van het nieuwe seizoen. Maar er is ook een oude bekende die opnieuw de kop opsteekt: het paars-witte penaltyspook. Een voorbeschouwing.

Eerst dit: paars-wit is ongeslagen uit de voorbereiding op het nieuwe seizoen gekomen. Tegen Belgische laagvliegers zoals KSK Heist, KSV Roeselare en KVC Westerlo, maar ook tegen de Griekse nummer twee FC PAOK bleef paars-wit nog telkens op een gelijkspel steken. Maar tegen de Nederlandse toppers PSV Eindhoven (5-3) en Ajax Amsterdam (1-3) werd er dan wél weer overtuigend gewonnen.

In de laatste oefenpot voor de start van het nieuwe seizoen begon Anderlecht uitstekend aan de wedstrijd. Tegen Stade Rennais FC, de nummer vijf uit de Franse competitie, voetbalden zowel de vaste waardes als de nieuwe jongens in het eerste halfuur vrank en vrij. Nieuwkomer Milic opende de score met het hoofd, Gerkens zorgde vlak na rust voor de dubbele voorsprong. De wedstrijd had al lang morsdood moeten zijn op het uur, ware het niet dat zowel Dimata als Trebel een penalty misten. Het penaltyspook van RSC Anderlecht, terug van weggeweest? Het zorgde alvast opnieuw voor wat ongeruste blikken en gemor op de tribunes.

Ook voorzitter Marc Coucke is beducht voor een nieuwe penaltytrauma bij paars-wit.

Maar ook zonder de penalties was RSC Anderlecht een maatje te sterk voor de Fransen uit Rennes. Zeffane bracht de bezoekers wel nog opnieuw in de partij, maar aanwinst Dimata maakte zijn misser van de eerste helft goed. Na een terechte rode kaart voor een belachelijk drieste tackle van zomeraankoop Vranjes was het nog even bibberen voor de Brusselaars, maar verder dan 3-2 kwam Rennes niet.

Technisch verzorgd voetbal

Meer dan de uitslagen, was het spelbeeld van de Brusselaars vooral in de eerste helft erg hoopgevend. Met snel, verticaal en technisch verzorgd voetbal legde paars-wit iets op de mat dat vorig seizoen amper te zien was in het Astridpark. Dat had het vooral te danken aan de injectie van nieuw talent. Onder impuls van de tandem Marc Coucke-Luc Devroe werden maar liefst 13 nieuwe spelers naar Anderlecht gelokt. Dimata, in leendienst van het Duitse Wolfsburg, liet zich opmerken met zijn techniek en looplijnen en op het middenveld heerste de van KV Kortrijk overgekomen Makarenko. Nu Sven Kums duidelijk nog niet op competitieniveau speelt, lijkt Makarenko een zekerheid voor de start van de competitie.

Concurrentiestrijd in doel

Maar ook in doel wacht Frank Boeckx stevige concurrentie. Matz Sels is dan wel terug naar Newcastle, maar met de Franse Thomas Didillon (22) stond een zelfzekere én voetballende doelman op het veld in de eerste helft. Wat het defensieve compartiment betreft, is het trouwens nog even de kat uit de boom kijken. De toekomst van Kara Mbodji en Leander Dendoncker lijkt zich niet langer binnen de muren van het Constant Vandenstockstadion te bevinden, maar definitieve transfers blijven voorlopig uit. Nieuwelingen Elias Cobbaut, Bornau, Milic en Vranjes mogen zich alvast warmlopen.

Op aanvallend vlak kan Anderlecht dan wel weer rekenen op een bijzonder brede kern. Met goalgetter Ivan Santini, de frivole Knowledge Musona én het toptalent uit eigen rangen Mohammed Dauda hebben de Brusselaars zich erg goed weten te versterken. En dan zijn er nog die andere spelers waarvan het onduidelijk is of ze nog in de plannen van coach Vanhaezebrouck voorkomen. Wat met de Japanner Morioka, die vorig seizoen toch bij wijlen de pannen van het dak speelde? Moet Lukasz Teodorczyk plaats ruimen door het overaanbod aan spitsen, of wordt toch de Zweed Kiese Thelin het kind van de rekening?

20180722_RSCA_DevroeCouckeMichel_Photonews
© Photonews
| Vader en zoon Verschueren, maar vooral Marc Coucke en Luc Devroe moeten voor een frisse wind zorgen in het Constant Vanden Stockstadion.

Volgende week zondag zou het een en ander al duidelijk moeten zijn, want dan opent RSC Anderlecht hun seizoen met de eerste competitiematch in en tegen KV Kortrijk. Een week later mag Marc Coucke met KV Oostende meteen al zijn ex-ploeg in het Astridpark verwelkomen. Zoals altijd leest u de wedstrijdverslagen meteen na affluiten op bruzz.be en krijgt u ook de videobeelden met reacties van de spelers te zien.

De korte samenvatting van de laatste oefenwedstrijd tegen Rennes;

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?