| Nina Pinzarrone tijdens de Grand Prix-wedstrijd in Osaka.

Nina Pinzarrone kwalificeert zich voor GP-finale na derde plaats in Osaka

© Belga
25/11/2023
Updated: 25/11/2023 11.57u

Met een elegante kür tijdens de Grand Prix in Osaka heeft Nina Pinzarrone zich geplaatst voor de finale van deze prestigieuze wedstrijdenreeks. Pinzarrone eindigde zaterdag in de Japanse arena als derde.

De zeventienjarige Brusselse uit Sint-Lambrechts-Woluwe kwam tot een totaal van 194,66 punten. Dat is vier punten minder dan haar persoonlijke topscore van 198,80 punten. Met haar kür reikte ze naar 131,22.

De Amerikaanse Ava Marie Ziegler (200,50) won voor haar landgenote Lindsay Thorngren (198,73).

De pirouettes en passen van Pinzarrone waren van uitzonderlijk hoge kwaliteit, maar bij een aantal sprongen zag de jury na het bestuderen van de beelden in slow motion enkele oneffenheden. Daardoor werd de 133,06 van begin deze maand in Angers niet gehaald. Niettemin kreeg de Belgische van het publiek een staande ovatie en werd enthousiast met de nationale driekleur gezwaaid.

De hoog springende Ziegler had met 138,46 de beste kür.

Unieke prestatie voor Belgische kunstschaatsen

Over twee weken komen twee Belgische rijdsters in Peking voor de Grand-Pix-finale in actie. Want eerder kwalificeerde Loena Hendrickx zich. Dat is een unieke prestatie voor het Belgische kunstschaatsen.

Pinzarrone was de kür als tweede gestart met een kleine voorspong op de Zuid-Koreaanse Haein Lee, de Japanse Mai Mihara en Ziegler. De jury had haar techniek hoog gewaardeerd. Thorngren, die het klassement na het korte programma aanvoerde, leek buiten bereik, maar werd dus door Ziegler toch nog achterhaald.

De voornaamste concurrente van Pinzarrone voor een finaleplaats was Lee, die bij winst haar nog de startplek kon afpakken. De kür van de Zuid-Koreaanse, de nummer twee van het laatste wereldkampioenschap, was echter iets minder. Mihara schakelde zich door een val uit.

Met haar derde plaats veroverde Pinzarrone elf punten. Dat brengt haar in het klassement op 24 punten en was net voldoende om zich bij de beste zes voor de eindstrijd te scharen.

Maandag keert Pinzarrone naar Brussel terug om een week later weer naar het Verre Oosten af te reizen. Ze slikt melatonine om de jetlag vlot te verwerken.

Maandag keert Pinzarrone naar Brussel terug om een week later weer naar het Verre Oosten af te reizen. Ze slikt melatonine om de jetlag vlot te verwerken. "Met die lange reizen heeft ze niet zo veel moeite", zegt Ans Bocklandt, haar coach. "Komende week trainen we vroeg op de dag. Dan is het eenvoudiger om terug te gaan naar het Aziatische ritme."

Op het podium in Osaka stonden drie rijdsters van zeventien jaar: Ava Marie Ziegler, Lindsay Thorngren en Nina Pinzarrone. Een dag na haar verjaardag was Pinzarrone nog steeds de jongste van alle deelnemende rijdsters.

2023_11_25_Pinzarrone_GPOsaka

| Nina Pinzarrone tijdens haar wedstrijd in Osaka.

Japanse tegenstand

Pinzarrone en Hendrickx nemen het in de finale in Peking op tegen drie Japanse rijdsters: wereldkampioene Kaori Sakamoto, Hana Yoshida en Rion Sumiyoshi.

De zesde deelneemster is Isabeau Levito uit de Verenigde Staten. De Grand-Prix-serie, zes wedstrijden en een finale, bestaat sinds 1995. Alleen uitgenodigde rijders (vrouwen, mannen, paren en ijsdansers) mogen meedoen. Daarvoor was er sprake van een ISU Champions Serie.

Pinzarrone bereikte als vijfde de laatste zes. Net als Sumoyoshi werd ze een keer tweede en een keer derde. Het totaal aantal punten (393,47 tegen 387,97) gaf de doorslag. De grote favoriete in Peking is Sakamoto, die twee wedstrijden won. Vorig jaar zegevierde in de finale in Turijn de Japanse Mai Mihara, die zich dit jaar niet plaatste. De tweede plaats was toen voor Levito. Loena Hendrickx werd derde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Nina Pinzarrone , kunstschaatsen , Grand Prix kunstschaatsen , Osaka

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni