Onmondig Union toont tegen Westerlo waarom het de periodetitel niet verdient

Younes Haidar
© BRUZZ
09/11/2019

Union Saint-Gilloise mag zijn hoop de eerste periodetitel definitief opbergen. De Brusselaars verloren op de veertiende speeldag van de eerste klasse B met 0-2 tegen het strak georganiseerde Westerlo van Bob Peeters. Ondertussen mag Oud-Heverlee Leuven zich kampioen van de eerste periode noemen, nadat het met 0-1 is gaan winnen op Virton.

Een sprankeltje hoop. Meer restte er Union niet na de lichtuitval afgelopen vrijdag op OHL. Dat waterkansje kon de spelers duidelijk niet motiveren om een vuist te vormen tegen Westerlo, dat vanaf het eerste fluitsignaal druk zette.

Christian en Christiansen

De ervaren Christian Brüls (ex-Gent) kreeg van Bob Peeters een vrije rol. Hem werd in het de eerste helft geen duimbreed in de weg gelegd. Het duurde nog tot de pauze vooraleer trainer Christiansen begreep dat zulke spelers geen metertje te veel ruimte mogen krijgen. Brüls was dan ook de dirigent achter het openingsdoelpunt. Hij zorgde op het kwartier voor een snelle omschakeling en bediende Lukas Van Eenoo. Die laatste dwong Federico Vega met een harde trap tot een owngoal.

Kort daarop kwam Union goed weg na dom balverlies van Kevin Kis. In de daaropvolgende tegenaanval zag Teddy Teuma zijn plaatsballetje nipt naast gaan. Ook Mathias Fixelles ging op zoek naar de gelijkmaker. De dribbelende flankspeler leek er echter alleen voor te staan. Sterkhouders Tabekou en Nielsen waren in de eerste drie kwartier onzichtbaar. De lichtinstallatie van het Joseph Mariënstadion werkte nochtans naar behoren.

Waar is Nielsen?

Adrien Saussez moest zich tegen het einde van de eerste helft een aantal keer reppen en ging telkens goed plat. Even leek het alsof de doelman met pijn naar de lappenmand moest. Een paar rondjes armzwaaien en Saussezs schouder was weer los. Daarbij deelde scheidsrechter Christof Dierick ongewild in de klappen.

Vlak voor affluiten kon Tabekou na een gelukje terugleggen op Nielsen. De poging van de Deen leek op het eerste zicht succesvol te zijn. Al snel bleek het om een optische illusie te gaan. De bal rolde naast het doel, maar de Deen stond wel degelijk op het veld. Althans volgens het wedstrijdblad.

Betwistbare beslissing

Na de pauze zagen we even een ander Union. Gesteund door de thuisaanhang slaagde Tabekou erin enkele counters op te zetten. Op het uur werd de Kameroener door Teuma diepgestuurd. De vuisten van een sterke Koen Van Langedonck weerdhielden Tabekou van de gelijkmaker. Daarop probeerde de ingelopen Fixelles het op de rebound, maar nog voor hij kon uithalen werd hij binnen de zestienmeter op de grond getrokken door de Kempense verdediging. Christof Dierick gaf geen krimp en liet het spel gewoon doorgaan. Een controversiële beslissing die de Union-aanhang luidop deed twijfelen over het gezichtsvermogen van de scheidsrechter in kwestie.

Marcel Mehlem speelde een sterke wedstrijd voor Union. Niet alleen wist hij zijn vele balrecuperaties om te zetten in zinnige tegenaanvallen, ook hield hij de bal van de lijn toen Saussez tekort kwam op een poging van Christophe Janssens. Invallers Isaiah Young en Soufyan Ahannach toonden zich meteen enthousiast. Een overdosis gretigheid leverde die laatste een rode kaart op. Daar had het gestrekte been van de Nederlander iets mee te maken.

In de blessuretijd maakten de Unionisten nog kennis met Igor Vetokele (ex-Charlton). Nog voor de Angolese international kon gaan vieren bij de bezoekende supporters, was de Union-aanhang al op weg naar de uitgang van dit troosteloze drama. Westerlo wipt zo over Union naar de derde plek. USG is vierde met 22 punten. Dat zijn er zes minder dan periodekampioen OHL.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Sport , Sporting Flagey , Saint-Gillis Union , Union , Union Saint-Gilloise , Westerlo , Voetbal , Proximus League , eerste klasse b , periodetitel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni