| Benito Raman stond donderdagavond aan de aftrap tegen Villarreal.

Onverhoopt gelijkspel voor Anderlecht tegen Villarreal

09/03/2023
Updated: 09/03/2023 21.06u

Er kon donderdagavond na afloop van de heenwedstrijd in de achtste finale van de Conference League nog eens gelachen worden in het Astridpark. Paarswit trekt met een 1-1-gelijkspel volgende week naar Spanje om daar tegen subtopper Villarreal een mogelijke kwalificatie voor de volgende ronde af te dwingen. De Deen Anders Dreyer zorgde voor het Brusselse doelpunt.

Manu Trigueros (28.) zorgde voor de 0-1 ruststand, maar via winteraanwinst Anders Dreyer (57.) sleepte een meer dan degelijk Anderlecht de verdiende gelijkmaker uit de brand.

Anderlecht begon, aangemoedigd door het talrijk opgekomen thuispubliek, enthousiast en met veel drang naar voren. Benito Raman, in de ploeg gedropt door coach Brian Riemer, trapte paars-wit op voorsprong maar het doelpunt werd voor nipt buitenspel afgekeurd. Villarreal herstelde gaandeweg het evenwicht zonder echt gevaarlijk te zijn.

Halfweg de eerste helft stelde Chukwueze een eerste keer doelman Verbruggen op de proef. Meteen hierop redde de bezoekende keeper Reina een trap van Raman. Na 28 minten sloeg Villarreal toe. De Spanjaarden speelden door de hoge druk van de thuisploeg heen en Trigueros verschalkte aan de tweede paal Verbruggen. Anderlecht rechtte het hoofd maar kon voor de pauze niet meer aanspraak maken op de 1-1.

De tweede helft kwam ietwat traag op gang, met schuchtere pogingen van Villarreal. Iets voor het uur sloeg de vlam in de pan. De bezoekers verdedigden niet echt scherp, Anders Dreyer (57.) haalde van buiten de zestien uit en liet Reina kansloos. Het Lotto Park ging uit zijn dak - de fans stonden recht op de banken - en Anderlecht wilde meer. De Brusselaars duwden Villarreal terug. Reina hield Raman (uit buitenspel) van de 2-1. Nadien was het voor de troepen van Riemer in zekere zin hinken op twee gedachten: verder op zoek gaan naar de voorsprong maar tegelijk niet op een tweede tegentreffer botsen.

De slotfase, inclusief zes minuten extra tijd in de gietende regen, leverde geen groot doelgevaar meer op aan beide kanten. Verbruggen verslikte zich bijna wel nog in een dribbel.

De return volgt volgende donderdag (16 maart om 21 uur) in het Estadio de la Ceramica van Villarreal