Ook Chadli kan Anderlecht niet aan eerste zege helpen

© PhotoNews
| Nacer Chadli leverde het eerste doelpunt aan en lokte na de pauze de strafschop van de gelijkmaker uit. Maar net als kapitein Nasri mist hij de vorm om echt het verschil te maken voor paars-wit.

Het aantal overwinningen van Anderlecht staat na vandaag nog steeds op nul. Paars-wit kwam tegen Kortrijk verdiend op voorsprong dankzij Nasri. De kapitein rondde een combinatie tussen nieuwkomer Chadli en spelmaker Vlap simpel af: 0-1. Maar na de pauze draaiden de Kortrijkzanen de rollen om. Twee goals van Mboyo, waaronder een omstreden strafschop, en doelpunten van Kage en D’Haene deden de recordkampioen de das om.

Net als de rest van het land, bogen ook de toeschouwers in het Guldensporenstadion – nomen est omen – zich voor aanvang van de wedstrijd tegen Anderlecht over de Vlaamse vlag. Al was het gespreksonderwerp in het bezoekersvak toch eerder het uitblijven van die eerste competitiezege voor paars-wit. “Lukt het dit keer wel?”, was de vraag die op ieders lippen lag.

Met dat doel voor ogen sleutelde Kompany voor de vierde wedstrijd op rij aan zijn elftal. Zo moesten onder anderen de pijlsnelle flankaanvallers Doku en Amuzu plaatsruimen voor respectievelijk Verschaeren en nieuwkomer Chadli. Vooraan kwam Thelin in de plaats van Gerkens. De beloftevolle Sardella behield wel zijn plaats op de rechtsback.

Thelin krijgt zijn beste kans na 20 seconden

20 tellen. Zo lang, of liever zo kort duurde het vooraleer Anderlecht een eerste kans wist te versieren. Een onoplettende Kagelmacher leverde de bal zomaar in bij Thelin. Die kwam oog in oog te staan met Bruzzese, maar de KVK-goalie stond pal.

Het was meteen de beste mogelijkheid voor de spits in de hele wedstrijd. De Zweed, die vorig seizoen uitgeleend werd aan Bayer Leverkusen, kon de paars-witte aanval (nog) niet naar een hoger niveau tillen. Al oogde zijn hakje achter het steunbeen op voorzet van Vlap wel mooi. Hopelijk voor de supporters van Anderlecht kan Kemar Roofe binnenkort voorin wel potten breken. Maar in afwachting beslisten Kompany en Davies bij de rust om Thelin af te lossen door valse spits Gerkens.

Anderlecht had in de eerste helft het meeste balbezit, maar net als in de drie voorgaande wedstrijden leverde dat weinig doelgevaar op. Een Duivelse combinatie tussen Kompany en Chadli resulteerde in een zwak afstandsschot van de nieuwkomer. Ook een afzwaaier van Sandler werd niet meteen op applaus onthaald. Toch kwam paars-wit iets voor het halfuur op voorsprong. Chadli ontdeed zich van zijn naaste bewaker en vond Vlap voor doel. Die bewaarde op zijn beurt goed het overzicht en bood kapitein Nasri de 0-1 aan, meteen ook de ruststand.

Omstreden strafschop...

Na de pauze herviel Anderlecht in een oude, slechte gewoonte. Scheidsrechter Lambrechts kende na een duel tussen Sandler en Ajagun de thuisploeg vroeg in de tweede helft een lichte strafschop toe. En hoewel er geen contact was tussen beide spelers, vond de VAR het niet nodig deze beslissing te herroepen.

Mboyo zette de omstreden elfmeter eenvoudig om en luidde daarmee de ondergang in van paars wit. Want amper vijf minuten later mocht Kortrijk opnieuw vieren na een doelpunt van Kage. Die stond goed opgesteld aan de tweede paal en mocht daar moederziel alleen een voorzet van De Sart tegen de touwen koppen.

...is begin van het einde

Anderlecht greep in door Amuzu te brengen, maar was de pedalen dan al volledig kwijt. Een strafschop van Vlap, listig versierd door Chadli, was niet meer dan een doekje voor het bloeden. Daar waar Anderlecht de vorige twee wedstrijden wel secuur verdedigde, liet het nu steken vallen.

Eerst mocht een vrijstaande Mboyo zijn tweede van de avond maken en daarna was het de Prins zelf die in de fout ging. Kompany verspeelde het leer, dat vervolgens werd opgepikt door D’Haene. Die spurtte de linkerflank af en gaf Van Crombrugge het nakijken met een droge knal in het dak van het doel: 4-2 en match gespeeld. Kage kreeg daarna zelfs nog een kans om de vernedering compleet te maken, maar hij miste.

Anderlecht verliest zo voor de eerste keer in vier wedstrijden van de West-Vlamingen uit Kortrijk. Die leerden de Brusselaars een lesje in efficiëntie, juist daar waar het schoentje knelt voor paars-wit. Met nul competitiezeges en het vierluik Genk, Standard, Antwerp en Club Brugge in het vooruitzicht, zit Anderlecht in vieze papieren. Vraag is of dat ook geldt voor Kompany als er niet snel punten worden gepakt?

Bekijk hieronder nog eens de strafschop en gelijkmaker van Vlap:

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?