| Anderlecht-coach Vincent Kompany liet zijn ploeg in een 3-5-2-systeem spelen.

Ook in Eupen lukt het niet: Anderlecht blijft op gelijkspel steken

Thijs Roelen
31/07/2021

RSC Anderlecht heeft ook de tweede competitiewedstrijd niet kunnen winnen. Ondanks het nieuwe 3-5-2-systeem bleef het in Eupen 1-1. De ploeg van Kompany kon opnieuw niet overtuigen.

Opnieuw stond er een nieuwe ploeg op het veld. Trainer Vincent Kompany had deze keer Murillo voor de vorige week tegen Union teleurstellende Sardella opgesteld. En Kiese Thelin werd vervangen door Delcroix. Netto wilde dat eigenlijk zeggen dat Anderlecht een spits voor een verdediger had ingewisseld. Maar met Delcroix als derde centrale verdediger naast Harwood-Bellis en Hoedt, werden de backs Murillo en Gomez een linie naar voren geschoven om tot een 3-5-2-systeem te komen.

In dat nieuwe systeem, dat Union vorige week de winst opleverde, was Anderlecht opnieuw niet overtuigend. Aan de linkerkant vonden Verschaeren en Gomez elkaar regelmatig en was er potentieel zichtbaar. Rechts blonken Murillo en Ashimeru voor rust uit in misverstanden. Maar het feit dat het spitsenduo Amuzu-Raman maar moeilijk een bal kon vasthouden was misschien wel het grootste probleem.

Na een waarschuwingsschot van Prevljak in de eerste minuut, ontspon zich een maar matig boeiende eerste helft. Anderlecht had de bal, maar kon zelden dreigen. Het grootste gevaar kwam na balverlies van Paars-Wit, toen Prevljak de bal in het strafschopgebied kon afleggen op N’Dri, die zijn schot gekraakt zag.

Amuzu of Raman?

Maar hoe matig Anderlecht ook voor de dag kwam, de eerste kans leverde wel een doelpunt op. Een knappe lange bal van Hoedt werd goed klaargelegd door Murillo. Amuzu werkte direct af en zag de bal door de vingers van Eupen-doelman Nurudeen glippen. De al de hele wedstrijd met zijn krachten smijtende Raman trok opnieuw een sprint om de bal op de doellijn het laatste tikje te geven.

Even later kon Gomez vanuit een goede positie op doel schieten, maar hij mikte te centraal. En daar bleef het voor rust bij voor de bezoekers. Anderlecht begon achteruit te lopen en Eupen profiteerde op slag van rust. Prevljak kon tussen de drie centrale Anderlecht-verdedigers vrij inkoppen. Van Crombrugge redde nog knap, maar aan de rebound van Cools kon hij niets meer doen.

Amuzu

| Amuzu zag Raman zijn inzet nog net over de doellijn tikken.

Paal en lat

De pauze deed beide clubs duidelijk goed. Dat er geen doelpunt viel in de eerste 15 minuten na rust, mag een klein voetbalwonder heten. Eerst schoot Murillo met links en via Amuzu voorlangs, even later kopte Harwood-Bellis na een hoekschop op de paal. Na opnieuw een schot van Murillo, dit keer in het zijnet, nam Eupen over. N’Dri schoot van dichtbij op de lat en even later draaide N’Goy weg om via Van Crombrugge de paal te raken. Ook Beck raakte de lat met een kopbal uit een hoekschop van Peeters. Na ruim een uur schoot N’Goy nog eens op de voeten van Van Crombrugge.

En ook na dat heftige begin van de tweede helft bleef het tempo nog even hoog liggen. Het gevaar voor beide doelen werd echter minder na 65 minuten en nog 10 minuten later begon met verschillende krampgevallen ook het tempo wat te zakken.

Vanaf dan was het wachten op de flitsen van de ingevallen Refaelov. Hij toonde bij vlagen wel waarom hij vorig jaar, in het shirt van Antwerp, de Gouden Schoen won. Met een beweging was hij 4 Eupen-spelers te snel af en hij versnelde telkens de aanvallen van RSCA.

Maar ook de flitsen van Refaelov konden de wedstrijd niet beslissen. Anderlecht kreeg nog kansen op kansen, maar Nurudeen kon de wedstrijd zonder krampen en problemen uitspelen. Net als Club Brugge vorige week, kon ook Anderlecht maar een punt halen tegen Eupen. De ploeg van Kompany trekt met twijfels en zonder overwinning in de laatste 3 maanden naar de voorronde van de Conference League, volgende donderdag tegen het Albanese Laçi.