Union keert terug op het hoogste niveau met historische derbyzege op Anderlecht

© Belga
| De spelers van Union vieren de 1-2 van Deniz Undav.

Een historische terugkeer op het hoogste niveau, een historische stadsderby en een historisch resultaat. Union Saint-Gilloise was 48 jaar lang vooral een club van de geschiedenis. Met de winst op stadgenoot RSC Anderlecht, op de eerste speeldag van de competitie, zette de club de ambities kracht bij om ook een club van de toekomst te worden. Union won met 1-3.

Niet het geblunder bij de 1-2, de dramatische eerste helft van Sardella of het gemor van de tribunes illustreerden het best de pijnlijke middag voor RSC Anderlecht in de stadsderby met Union Saint-Gilloise. Wel de 4 duiven die halverwege de eerste helft op de speelhelft van de bezoekers konden landen. Dat zij daar konden zitten, en blijven zitten, kwam doordat de ploeg van trainer Vincent Kompany gedurende een groot deel van de wedstrijd simpelweg geen antwoord op het spel van de promovendus uit het Dudenpark had. Een pijnlijke vaststelling.

Kompany had zijn ploeg ten opzichte van de laatste oefenwedstrijd tegen Ajax weer behoorlijk door elkaar gegooid, met Kiese Thelin als diepe spits, ondersteund door zomeraankoop Raman. Kana en Ait El-Hadj verdwenen uit de ploeg en ook Refaelov bleef op de bank. Sardella en Manchester City-huurling Harwood-Bellis stonden in de laatste linie op de plaats waar vorige week nog Debast en Mehssatou stonden. Een enthousiast Union deed het met grotendeels dezelfde ploeg als waarmee vorig seizoen overtuigend de titel gepakt werd in 1B. Defensieleider Burgess bleef op de bank, net als zomeraankopen Marcq, Avenatti en Nieuwkoop.

Undav opent, Verschaeren repareert

De wedstrijd begon vermakelijk en RSCA oogde een stuk energieker dan in de wedstrijd tegen Ajax. Amuzu had na een klein kwartier op aangeven van Cullen de openingsgoal op de schoen, maar raakte de paal. Een voorzet van diezelfde Amuzu, de meest dreigende Anderlecht-speler, kon een minuut later door nieuwkomer Raman niet goed worden omgezet. De eerste kans aan de overkant was echter wel raak. Lapoussin zette de zeer ongelukkige Sardella met zijn aanname voor schut, kon zo het strafschopgebied binnenwandelen en spits Undav bedienen, 0-1.

Undav
© Belga
| Deniz Undav maakte na 19 minuten de 0-1 namens Union.

Daar moest Anderlecht even van bekomen. Het bij vlagen frivole spel van het openingskwartier verdween volledig en Union nam het initiatief over. De duiven die bij gebrek aan actie op de Union-helft konden landen, illustreerden dat pijnlijk. De bezoekers kregen zelfs mogelijkheden om de voorsprong uit te breiden. Lapoussin bediende opnieuw Undav, die over schoot. Later kon de spits van de Unionisten zelfs alleen op Van Crombrugge af, maar zijn inzet was te zwak.

Pas met de rust in zicht herpakte Anderlecht zich. Amuzu, weer hij, dook vrij op bij de tweede paal na een hoekschop, maar zijn schot werd geblokt. Twee minuten later had hij meer geluk toen hij de counter inleidde die de 1-1 opleverde. Het mazzeltje waarmee hij de bal na een Union-hoekschop meekreeg maakte het verschil tussen een fluitconcert en een applaus bij het terugkeren naar de kleedkamers. Amuzu stak vervolgens het veld over, gaf op het juiste moment mee aan Sergio Gomez, die perfect breedlegde op de vrijstaande Verschaeren.

Verschaeren
© Belga
| Yari Verschaeren bracht op slag van rust de hoop terug bij Anderlecht.

Foutenfestival achterin

Met 1-1 op het bord kon het Anderlecht-publiek bij rust uiteindelijk wel leven. In de pauze nam Kompany Sardella in bescherming. De jongeling speelde zeer ongelukkig en werd door de eigen aanhang meerdere malen op de hak genomen. Murillo keerde terug en ook de deze week aangekondigde Olsson maakte zijn rentree. Met hen in de ploeg oogde Anderlecht weer even de energieke ploeg van het openingskwartier van de wedstrijd. Union leek wat vermoeid, maar kwam nooit echt in gevaar.

Het gevaar kwam bij Paars-Wit uit eigen rangen. Dramatisch uitvoetballen van Harwood-Bellis, Olsson en Murillo leverde Vanzeir na een uur spelen plots de bal op in een gevaarlijke positie. De aanvaller had twee medespelers vrij voor het doel voor het uitkiezen. Het werd Undav, 1-2 en Anderlecht stond voor een aartsmoeilijke opgave.

De moed zakte de spelers van Kompany zichtbaar in de schoenen en ook het publiek begon opnieuw te morren. Omstandigheden waar het hechte collectief van Mazzu perfect van wist te profiteren. Invaller Amani kreeg na 73 minuten alle ruimte om vanaf de rechterkant naar binnen te komen. De middenvelder besloot met een prachtige krul in de verre hoek.

In het resterende kwartier kon Anderlecht Union nooit meer bedreigen. De bezoekers keren zo terug op het hoogste niveau met een historische derbyzege. Anderlecht heeft nog veel werk voor de boeg.

Bekijk hier hoe de Union-supporters de zege beleefden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?