| Zakaria Bakkali was de uitblinker bij Anderlecht in het 2-2-gelijkspel tegen Fenerbahçe.

Pareltjes van Bakkali volstaan niet voor zege tegen Fenerbahçe

Godfried Roelant
© BRUZZ
25/10/2018

Zakaria Bakkali mag zich na de wedstrijd tegen Fenerbahçe in de Europa League op de borst kloppen. Met twee mooie doelpunten bracht hij Anderlecht in een comfortabele positie, maar zoals zo vaak liet paars-wit zijn tegenstander weer in de match en op gelijke hoogte komen: 2-2.

Na de wanprestatie tegen Spartak Trnava en de uitschuiver tegen Dinamo Zagreb, moest Anderlecht vanavond winnen tegen Fenerbahçe om nog een waterkans te behouden op Europese overwintering. Paars-wit begon met Santini als vervanger voor de geblesseerde Dimata. In de Europa League kan Anderlecht ook beroep doen op Saelemaekers die afgelopen zondag in de competitie tegen Cercle Brugge ontbrak wegens schorsing.

Met of zonder Saelemaekers, het blijft een groot verschil voor Anderlecht. De 19-jarige flankaanvaller staat garant voor kansen en creëerde ook nu weer de eerste mogelijkheden voor paars-wit. Na een snelle vrije trap van zijn voet, ramde Gerkens het leer hard op doelman Tekin. Kort daarna was Santini een paar centimeter te klein om een voorzet van diezelfde Gerkens binnen te koppen. Het wedstrijdbegin was voor Anderlecht, maar wat later konden ook de Turken eens dreigen met een schot van Slimani en een harde knal van Benzia.

Sublieme Bakkali en sterke Didillon

“Ik heb nog geen enkele goede wedstrijd gespeeld voor Anderlecht”, liet Zakaria Bakkali in aanloop naar deze confrontatie optekenen in verscheidene kranten. Wel, de eenmalige Rode Duivel moet daar na deze wedstrijd misschien op terugkomen. Iets voorbij het halfuur verstaat hij zonder woorden wat Kums in gedachten heeft. Vliegensvlug reageert hij op de doorsteekpass van zijn spelverdeler en werkt de kans bijzonder mooi af: 1-0.

De goal, de eerste in deze Europa League-campagne, gaf de troepen van Vanhaezebrouck vertrouwen. Ze drukten de Turken weg op de eigen helft, maar konden er voor rust geen doelpunt meer uit puren. Kums was er het dichtste bij maar zag zijn vrije trap op de lat uiteen spatten. Ei zo na kwam Fenerbahçe zelfs nog op gelijke hoogte. Frey kreeg een uitstekende voorzet vanop de rechterkant en zou die normaal altijd omzetten in een goal. Maar tegen ‘Speler van de Maand’ Didillon is voorlopig niets te beginnen. Zo bleef het na 45 minuten 1-0 in het Astridpark.

Flater Gerkens doet tij keren

De meeste supporters hadden hun plaats nog niet ingenomen of Anderlecht verdubbelde al zijn score aan het begin van het tweede bedrijf. En dat weeral dankzij Bakkali. Hij nam een lange bal perfect aan, gaf het vervolgens twee kleine tikken om daarna met een volmaakte krul zijn ploeg op 2-0 te brengen.

Boeken dicht, denk je dan, maar net zoals tegen Cercle liet Anderlecht zijn tegenstander ook nu weer in de wedstrijd komen. Zo werd een onbegrijpelijke kaats van Gerkens simpel afgerond door Frey en legde een minuut later Kaldirim de paars-witte verdediging in de luren met een knappe actie. De bezoekers roken bloed, maar zagen een flaterende Gerkens zijn fout bijna goedmaken met een volley.

Dat lukte niet en zo doken beide ploegen het slotkwartier in met een 2-2-tussenstand. Daar bleef het ook bij, want zowel Anderlecht als Fenerbahçe wilden vooral niet verliezen. Al gold die stelling vooral voor de Turken. Met deze puntendeling schiet Anderlecht niet veel op. Een Europese lente lijkt zo goed als uitgesloten.