Landry Dimata toont Anderlecht de weg tegen Cercle Brugge

© Photo News
| Landry Dimata nam zijn torinstinct bij de nationale ploeg mee naar RSCA.

Anderlecht maakte het zichzelf zondagnamiddag in de thuiswedstrijd tegen Cercle Brugge onnodig moeilijk, maar houdt de drie punten thuis en nadert in de stand tot op drie punten van Club Brugge. Met dank aan goudhaantje Nany Landry Dimata. De nieuwe topschutter maakte een hattrick en zette paars-wit zo op weg naar de 4-2 overwinning.

Na een turbulente week voor het Belgisch voetbal moest paars-wit zijn focus opnieuw leggen op de competitie. De sparringspartner in het Astridpark was Cercle Brugge.

Hein Vanhaezebrouck voerde twee wissels door op de flanken. Omwille van zijn rode kaart in de bekerpandoering tegen Union keek publiekslieveling Saelemaekers geschorst toe. Amuzu kreeg op links de voorkeur op Saiëf.

Voor doelpunten werd gerekend op Landry Dimata. De jonge aanvaller loodste de Belgische beloften afgelopen week met twee doelpunten tegen Zweden naar het EK in 2019.

Vroege penaltygoal

De aftrap in het Constant Vanden Stockstadion werd gegeven door ex-Rode Duivels Guillaume Gillet en Bart Goor, in het recente verleden nog twee helden van RSCA. Het inspireerde de thuisploeg in elk geval tot een voortvarende start.

Bij een corner werd Bornauw met een stevige judoworp tegen de grasmat gewerkt. De logische strafschop die daarop volgde bleek een koud kunstje voor Dimata: 1-0 en het betere danswerk kregen de supporters er gratis bij.

20181021_Dimata
© Photo News
| Dimata schudt de handjes na zijn eerste doelpunt.

Landry Dimata

De doelpuntenmaker leek Bakkali even later met een goede balverovering op weg te zetten naar de 2-0, maar Bakkali dribbelde zichzelf voorbij en besloot in het zijnet. Cercle kon niet om met de hoge pressing en kreeg in de eerste helft geen voet aan de grond in Anderlecht.

Niet veel later stond de dubbele voorsprong dan toch op het scorebord. Aannemen, draaien, trappen en het leer bijna in slow motion in doel zien hobbelen. Dimata kan dat. Op slag van rust verzuimden hij en Trebel wel de boeken toe te doen.

Hattrick, maar blessure

Na de pauze denderde de paars-witte trein rustig voort. Wie anders dan Dimata zette de 3-0 op het scorebord. De belofteninternational maakte zo zijn eerste hattrick in België, maar kon niet lang genieten van dat huzarenstukje.

Tastend naar de hamstrings werd Dimata vervangen door Santini, die net als zijn spitsbroer acht doelpunten achter zijn naam heeft staan. Toch was het Pieter Gerkens die van dichtbij de 4-0 binnentikte.

20181021_HVH_Dimata_PhotoNews
© Photo News
| Dan toch een domper op de feestvreugde: matchwinnaar Dimata druipt geblesseerd af.

Comeback Cercle

Boeken toe, zou je denken. Maar twee snelle tegentreffers van Irvin Cardona in een knotsgek kwartier gaven de Brugse burgeropnieuw moed. Anderlecht-doelman Didillon voorkwam zelfs de aansluitingstreffer met een zweefduik op een zondagsschot van Kylian Hazard, het broertje van.

In de slotminuten kopte de volledig vrijstaande Etienne onbegrijpelijk naast. Didillon schreeuwde het uit van woede, maar slaakte ook een zucht van opluchting. De drie punten waren binnen. Getekend: Landry Dimata.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?