| De rust is weer even terug in Anderlecht.

Anderlecht bezweert crisis op bezoek bij Zulte Waregem

TDN
© BRUZZ
07/10/2018

Supportersprotesten, crisissfeer en bange slotminuten. Het was een nerveuze voetbalnamiddag aan de Gaverbeek, maar Anderlecht knoopt zonder te overtuigen toch aan met de overwinning: 1-2 op het veld van Zulte Waregem. De rust is weer even terug bij paars-wit.

Voor de aftrap stond er topoverleg gepland op de parking van het Regenboogstadion. Voorzitter Marc Coucke ging in op het verzoek van de supporters, die een verklaring eisten voor de malaise van de voorbije weken. De fans hadden al een afspraak op 25 oktober, maar zo lang konden ze niet wachten.

De achterban wijst manager Luc Devroe aan als zondebok. Om zijn transferbeleid op de korrel te nemen, planden de supporters ook een protestactie. Per geflopte aanwinst zouden ze een minuut later het stadion binnenkomen. Het eerste kwartier bleef het bezoekersvak daardoor leeg.

Ook het geduld van coach Hein Vanhaezebrouck raakt stilaan op. Tussen de lijnen door verweet hij zijn ploeg een gebrek aan kwaliteit en leiderschap. Aan de Gaverbeek stelde HVH een onuitgegeven defensie op. Didillon, de enige die zijn hoofd boven water houdt, kreeg Bornauw, Sanneh en debutant Lawrence voor zich.

Saief en Saelemaekers werden op de flanken geposteerd, Kums en Trebel stonden op het middenveld. De jonge Belgische aanvallers Bakali, Dimata en Gerkens moesten scoren. Dat was ook al drie matchen niet meer gelukt. Vranjes speelde na zijn gestuntel tegen Zagreb niet, Santini en Makarenko waren geblesseerd.

20181007_Anderlecht_supporters

| Pas na 15 minuten kwamen de paars-witte supporters het stadion binnen. Met niet te misverstane spandoeken bekritiseerden ze de spelers en het transferbeleid.

Zoals aangekondigd namen de Brusselse supporters pas na 15 minuten hun zitjes in. Veel hadden ze niet gemist: het rommelig openingskwartier was een maat voor niets. De blijde intrede van de fans leek de spelers wel te inspireren. Gerkens vergat een dribbel in het strafschopgebied voorbij doelman Bossut te schuiven. Het schot van Bakkali werd op de lijn gekeerd.

Afgekeurde goal

Met de steun van het publiek leek paars-wit gelanceerd, maar plots kopte Harbaoui tegen zijn ex-club de openingstreffer binnen. De scheidsrechter zag er evenwel een duwfout op Sanneh in, waardoor het doelpunt werd afgekeurd tot woede van het thuispubliek.

De klad zat er plots wel in bij RSCA, dat nog twee keer met de schrik vrijkwam. De Pauw wrong twee goede kansen de nek om. Op slag van rust deed Bakkali wat Anderlecht al 313 minuten niet meer gedaan had: scoren. Met een krul in de winkelhaak deed Bakkali de netten eindelijk nog eens trillen. Vanhaezebrouck kreeg er een stevige knuffel bovenop.

20181007_Bakkali_PhotoNews

| Zakaria Bakkali opende de score en vergat zijn trainer niet te bedanken.

Na de pauze nam Anderlecht de controle stevig in handen. Dimata werd tot twee keer toe in stelling gebracht, maar doelman Bossut stond telkens in de weg. Net voorbij het uur dan toch even Zulte Waregem. Bongondo dribbelde het hele veld over en dwong een voor het overige werkloze Didillon tot een prima parade.

Een kwartier voor tijd kopte Saelemaekers het leer terug tot bij Gerkens. Die verlengde de voorzet met een volley over Bossut in doel. Het inspireerde de bezoekende fans tot zangpartijen, dat was ook al even geleden. Toch maakte paars-wit het zichzelf in de blessuretijd nog onnodig lastig.

Uit het niets maakte Thomas Buffel de aansluitingstreffer. In de slotminuut kopte een volledig vrijstaande Baudry de gelijkmaker in het zijnet. De crisis is nog niet helemaal bezworen, maar de rust is in elk geval weer even terug. En de knuffels van de spelersgroep aan Vanhaezebroeck, die spraken boekdelen.

20181007_Vanhaezebrouck_PhotoNews

| Het klikt nog steeds tussen HVH en zijn spelers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, RSC Anderlecht, Zulte Waregem, Marc Coucke, Hein Vanhaezebrouck

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni