| Vranjes was met een rode kaart de kop van Jut in het Astridpark.

Anderlecht maakt ook tegen Dinamo Zagreb niets klaar

Godfried Roelant
© BRUZZ
04/10/2018

Het rijk van Hein Vanhaezebrouck brokkelt steeds verder af. Ook in het tweede Europese duel van het seizoen moest Anderlecht het onderspit delven, ditmaal tegen Dinamo Zagreb. De Kroaten verdubbelden na een domme strafschopfout van Vranjes de score in de tweede helft: 0-2.

“Aan Santini zal het niet liggen, die pikt altijd wel zijn goaltje mee”, zei Anderlecht-coach Hein Vanhazebrouck in aanloop naar het tweede Europese duel van dit seizoen. Tegen Dinamo Zagreb, een club uit zijn thuisland, wilde de boomlange spits zich graag tonen.

Maar dat bleek voor de zoveelste wedstrijd op rij geen evidentie. Na het gemorrel tussen Vanhaezebrouck en de paars-witte supporters, kreeg hij hiervoor nochtans genoeg mensen in steun. Met Bakkali, Dimata en Amuzu, maar zonder de geschorste Saelemaekers, stond alles wat kan aanvallen tussen de lijnen in het Astridpark.

Vranjes laat een eerste steek vallen…

Vol goede moed begon kapitein Trebel aan wat de (Europese) wederopstanding van Anderlecht moest worden. Hij kreeg snel een vrije trap toegekend, maar de bal waaide voorbij alles en iedereen. Kort daarna toonde Bakkali een eerste keer zijn talent door knap zijn directe tegenstander uit te kappen. Het schot dat erop volgde belandde net naast de kooi van doelman Livakovic. In een halfleeg stadion kreeg het schaars opgedaagde publiek zowaar hoop.

Die werd echter al snel de kop ingedrukt. Zij zagen hoe Olmo op het kwartier de eerste kans van de Kroaten liet noteren. Aangevuurd door de luide gezangen vanuit het bezoekersvak – het contrast kon niet groter zijn – testte hij de reflexen van goalie Didillon. Gelukkig voor Anderlecht is dat zowat de enige die de laatste tijd zijn niveau haalt.

Maar ook hij moest zich halfweg de eerste helft gewonnen geven. Na een slechte pass van Najar naar Vranjes, toonde de Bosniër nog maar eens zijn kwaliteiten als houthakker. Hij hakte Petkovic in twee, waarna scheidsrechter Bezborodov niet anders kon dan naar de stip wijzen. Hajrovic bleef ijzig kalm en zette de strafschop simpel om: 0-1.

Vanaf dan was het overwicht voor Dinamo Zagreb. Het combineerde vlot en pakte uit met een ingestudeerd nummertje op hoekschop. Anderlecht kwam pas op het einde van de eerste periode nog eens opzetten.

Een voorzet van Amuzu werd door Santini hoog over gekeild en Dimata zag zijn afstandsschot naast het bezoekende doel hobbelen. Een schrale troost voor Vanhaezebrouck die de schaduw van magere Hein al zag opdoemen in het Vanden Stockstadion.

…en doet er net na rust een tweede bij

De koffie bij de rust was duidelijk niet afkomstig van de branderij van Paul Van Himst. Het pas verjaarde Anderlecht-icoon zag zijn ploeg ook in de tweede helft een even makke pot op de mat leggen. Die was amper tien seconden bezig wanneer Vranjes opnieuw negatief van zich liet horen.

Een fout op Olmo kostte hem een tweede gele kaart en zo moest Anderlecht de achterstand met een man minder proberen op te halen. Een zo goed als onmogelijke opdracht, zeker wanneer Dinamo Zagreb de score via Gojak verdubbelde op twintig minuten van het einde.

Als Vanhaezebrouck tegen zondag geen dynamo vindt om het paars-witte licht opnieuw te doen branden, dan kan het voor de succescoach wel eens snel heel donker worden.

Anderlecht verliest zo ook zijn tweede duel in de poulefase van de Europa League. Het kon nooit echt aanspraak maken op de zege. Als Vanhaezebrouck tegen zondag geen dynamo vindt om het paars-witte licht opnieuw te doen branden, dan kan het voor de succescoach wel eens snel heel donker worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, RSC Anderlecht, Dinamo Zagreb, Europa League

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni