| Bokser Ryad Merhy (links), die peter is van de Zuidfoor, zal op de openingsavond van de foor boksen om een wereldtitel (archiefbeeld)

Peter Zuidfoor, bokser Ryad Merhy, heeft goed excuus om niet bij opening te zijn

© BRUZZ - Belga
13/07/2021

Peter van de aankomende editie van de Zuidfoor is Brusselaar Ryad Merhy, WBA-wereldkampioen bij de lichtzwaargewichten. Die kan zaterdag evenwel niet bij de opening van de grootste kermis van het land zijn, en daar heeft hij een bijzonder goed excuus voor. Merhy verdedigt die dag in het Koning Boudewijnstadion zijn titel tegen de 25-jarige Chinees Zhaoxin Zhang.

Voor deze 140ste editie kan de Brusselse Zuidfoor opnieuw rekenen op de steun van een 'peter'. Eerder waren onder meer zangeres Typh Barrow, acteur Mourade Zeguendi en comedian Kody al peter of meter van de grootste kermis van het land. Deze keer komt de peter uit onverwachte hoek, de wereld van het boksen.

Bokser Ryad Merhy verleent zijn steun. Moreel dan, want fysiek kan Merhy er op de opening niet bijzijn. Zaterdagavond om 22.30 uur stapt hij in de ring in het Koning Boudewijnstadion. De 28-jarige WBA-wereldkampioen bij de lichtzwaargewichten verdedigt zo voor het eerst in Brussel zijn titel, tegen de 25-jarige Chinees Zhaoxin Zhang. Die is Aziatisch WBC-kampioen in de categorie.

Frieten eten

"Ik ben trots om gekozen te zijn als peter van de Zuidfoor, die voor mij jaarlijks een verplichte passage is", zegt Merhy daar dinsdag over in Le Soir. De bokser zou vriendschapsbanden met foorkramers gesmeed hebben, onder wie enkele die ook aan gevechtssport doen en hij daarom kent uit de sportzaal.

"Ik kom met vrienden om van de attracties genieten en frieten te eten", zegt Merhy. "Nu ik een jonge vader ben, ga ik deze momenten ook kunnen delen met mijn kinderen."

De Brusselaar (29 overwinningen, 1 nederlaag) zou zaterdag eerst zijn titel verdedigen tegen de 29-jarige Zuid-Afrikaan Kevin Lerena (26 overwinningen, 1 nederlaag), de IBO-wereldkampioen. Die raakte echter zwaargewond aan de hand tijdens training en moest forfait geven.

Lerena's vervanger is dus de Chinees Zhaoxin Zhang (10 overwinningen, 1 nederlaag, 1 gelijk), die op 26 december Aziatisch kampioen van de World Boxing Council (WBC) werd. Sindsdien heeft hij niet meer gebokst. Enkel de riem van de World Boxing Association, in handen van Brusselaar Merhy, staat tijdens de kamp op het spel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Sport , Events & Festivals , Awel merci

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni