Pienter counterwerk levert RWDM gouden driepunter op

Filip Van Der Elst
© BRUZZ
13/12/2020
Updated: 13/12/2020 19.36u

Vincent Euvrard heeft zijn debuut als trainer van RWDM niet gemist. Dankzij een verrassende 0-1-zege op het veld van seizoensrevelatie Seraing doet RWDM een gouden zaak met het oog op het behoud.

Het was alweer een heftige week in het Edmond Machtensstadion. Eerder deze week werd Vincent Euvrard, ex-Cercle Brugge en -OHL, ietwat verrassend aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. Bovendien ging de meeste aandacht uit naar Lewis, het onfortuinlijke zoontje van middenvelder Glenn Claes die van zijn mama een nieuwe lever kreeg. De operatie van vrijdag is gelukkig goed verlopen. Papa Glenn hoefde de verplaatsing naar Seraing sowieso al niet te maken, want hij was geschorst.

Gezonde dosis realisme

Vincent Euvrard is nog niet lang de nieuwe coach bij RWDM, maar hij zag wel meteen wat er de voorbije maanden wel eens verkeerd liep: veel balbezit, veel drang naar voren, maar een kwetsbare defensie. Daarom injecteerde hij voor de verplaatsing naar Seraing een gezonde dosis realisme in zijn ploeg.

Anders dan in het verleden liet RWDM de bal aan de tegenstander en loerde het zelf op de counter. Steevast drie spelers in de verdediging en vijf bij balverlies, gecombineerd met snel opkomende flanken. Daarvoor rekende Euvrard op Nzuzi en Lavie.

Het scenario liep in de openingsfase zoals verhoopt: Seraing monopoliseerde de bal en verzamelde hoekschoppen aan de lopende band, maar creëerde geen doelkansen. Op de tegenaanval prikte de doorgebroken Lavie na amper tien minuten al de 0-1 tegen de touwen.

IJzersterke Ruyssen

Ook nadien gaf RWDM nauwelijks kansen weg – de Luikse doelpuntenmachine Mikautadze werd stevig aan de leiband gehouden door een puike Gilles Ruyssen – en bleek zelf op de counter de gevaarlijkste ploeg. Ei zo na leidde dat tot een tweede doelpunt van Lavie, die eerst de doelman omspeelde en nadien op de paal besloot.

In de tweede helft voerde Seraing de druk op en was het bijwijlen pompen of verzuipen voor de Brusselaars. Onder meer Mikautadze en Al Badaoui kregen prima schietkansen, maar Anthony Sadin demonstreerde ook nu zijn prima vormpeil met enkele knappe parades.

Ondanks het overwicht van de thuisploeg had RWDM ook nu de wedstrijd tot twee keer toe definitief kunnen beslissen. Kort na de rust trapte Rocha al eens op de lat. In de slotminuten resulteerde een snelle omschakeling à la België - Japan in 2018 bijna tot de 0-2, maar de counteraanval werd door de ingevallen Yagan op doelman Dietsch geschoten. Het laatste wapenfeit was nog voor Mikautadze, maar niet in positieve zin: na een vuile overtreding kreeg de topschutter nog een rode kaart onder de neus geduwd.

Missie behoud

De riskante gok van RWDM-voorzitter Dailly – midden in het seizoen van trainer wisselen – lijkt voorlopig goed uit te pakken: met een knappe 4 op 6 klimt RWDM in de rangschikking, en vooral: is de kloof met Lierse, degradatiekandidaat nummer één, gegroeid tot negen punten.

Volgende week ontvangt RWDM uitgerekend datzelfde Lierse. Als Euvrard en zijn troepen deze positieve lijn kunnen doortrekken en de Pallieters kunnen kloppen, dan lijkt de belangrijkste missie van RWDM bijna vervuld: het behoud in deze competitieve reeks verzekeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Sport, RWDM, 1B, seraing

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni