| De spelers van Union verbijten hun ontgoocheling nadat de thuisploeg via een penalty op voorsprong is gekomen.

Pijnlijke nederlaag voor onherkenbaar Union: 3-0

09/11/2023

Union Saint-Gilloise, dat al drie seizoenen vriend en vijand verbaast in Jupiler Pro League, ondervindt dit najaar grote moeite de bijzondere prestatie van vorig jaar in de Europa League te herhalen. Meer zelfs, na de duidelijke nederlaag donderdagavond in en tegen Linz (3-0), en de onverwachte zege van Toulouse tegen Liverpool (3-2), is overwintering op het Europese toneel lang geen zekerheid.

Zo gretig de elf spelers van Union, onder wie ook de aan de schouder geblesseerde Amoura, aan de wedstrijd begonnen, zo onherkenbaar slordig en apatisch voetbalden ze naarmate de eerste helft vorderde. Misschien hadden de gebeurtenissen in de achtste minuut een verlammend effect op de Brusselaars. Toen viel de kleine Algerijn opnieuw op zijn stevig ingepakte schouder. De smaakmaker van Union bleef enkele minuten op de grond liggen, kon tot verrassing van alle waarnemers verder spelen, maar het leek alsof van dan af zijn medemaats met de daver op het lijf speelden.

| Al vroeg in de wedstrijd viel de smaakmaker van Union, de Algerijn Mohamed Amoura, op zijn geblesseerde schouder.

Met zo'n instelling was het wachten tot de eerste bal in het doel van Moris viel. Dat gebeurde vanop de strafschopstip. Burgess wilde een poging van Mustapha afblokken, maar de bal kwam uiteindelijk tegen de arm van Engelse verdediger. Horvath trapte de penalty feilloos in de bovenhoek.

Daarna ging het van kwaad naar erger met Union. Lazare probeerde het nog wel, tot twee keer toe zelfs, maar nadat een doelpunt van LASK wegens miniem buitenspel nog was afgekeurd, viel in de blessuretijd van de eerste helft alsnog de tweede treffer. Talovierov kopte de bal strak achter Moris en bracht LASK op die manier op 2-0. Een veilige voorsprong die de adem van de Brusselaars definitief afsneed.

Na de rust leek het alsof de spelers van Union al met hun gedachten bij de volgend competitiewedstrijd, zondagavond thuis tegen Kortrijk, verkeerden. Ook de inbreng van frisse spelers als Rodriguez, Sadiki, Rasmussen en Terho bracht daar geen verandering in. Integendeel, een kwartier voor tijd diepte Robert Zulj het verschil zelfs nog uit tot 3-0.

Niet alles is verloren voor de Brusselaars na de ontnuchterende avond in Oostenrijk. Maar de tweede Europese nederlaag dit najaar, in combinatie met het droevige niveau na de rust, moet trainer Alexander Blessin toch aan het denken zetten. Ook al omdat in die andere wedstrijd van Groep E, tussen Toulouse en Liverpool, de Fransen tegen alle verwachtingen aan het langste eind trokken. Toulouse heeft daardoor, met nog twee wedstrijden te spelen, drie punten voorsprong op Union in het klassement.

Eind november wacht de verplaatsing naar de Zuid-Franse stad. Daar kunnen de Brusselaars maar beter de drie punten pakken, willen ze vermijden dat het avontuur in de Europa League dit seizoen nog voor de jaarwisseling eindigt.