Pool is Cool opent op 1 juli openluchtzwembad aan Biestebroek

© Pool is Cool
| Langs deze kade aan het Biestebroekdok komt het tijdelijke openluchtzwembad Flow.

De openingsdatum voor het nieuwe, tijdelijke openluchtzwembad Flow in Anderlecht is bekend. Pool is Cool installeert van 1 juli tot en met 31 augustus een gratis zwembad naast de Pierre Marchantbrug. De gemeente maakt er nu al een autovrije zone van en belooft verschillende zomerevenementen op de site.

Het zwembad was al aangekondigd, maar nu is Pool is Cool dus ook erg optimistisch dat ze hun vergunning gaan krijgen. Tenminste voor de zomermaanden. Elke dag zullen ongeveer 200 zwemmers er een gratis zwembeurt kunnen reserveren en dat de hele zomer lang.

Het Flow-zwembad wordt 17 meter lang, 7 meter breed en 1,2 meter diep. "Een zwembad van deze grootte biedt de mogelijkheid om echt te zwemmen. Tegelijkertijd zal het water voldoende ondiep zijn om ook voor jongeren en kinderen een veilige waterbeleving te garanderen. Er zijn kleedkamers, douches en alles wat bij een buitenzwembad hoort. Op de zonnedekken kan men zich opwarmen na het zwemmen en genieten van de sfeer rond het zwembad", laat Pool is Cool weten in een persbericht.

Reserveren is wel verplicht. Dat kan vanaf drie dagen op voorhand via de website flow.brussels of ter plaatse aan het zwembad. Er komen ook aparte zwemsessies voor vrouwen en tijdsslots die voorbehouden zijn voor zwemlessen. De reservaties openen vanaf 28 juni.

Zomeractiviteiten

De echte vergunning is er nog niet, maar Paul Steinbrück van Pool is Cool is optimistisch dat die er komt. "Het zal waarschijnlijk wel kort dag worden", zegt hij aan BRUZZ. De bevoegde ministers hebben nu wel al subsidies vrijgemaakt voor het zwembad.

Flow is een samenwerking van Pool is Cool met Decoratelier, Art2Work, Fix, Ecoworks en Speculoos + Variable. Rond de site is nu al een autovrije zone ingericht door de gemeente Anderlecht. Het zwembad ligt vlakbij de Pierre Marchantbrug aan het kanaal.

De bedoeling is om er deze zomer verschillende sportieve en culturele activiteiten te organiseren. Onder meer Kunstenfestivaldesarts, Zinnema en Cinema Galeries gaan daarvoor zorgen.

“Tijdens de Covid-crisis is meer dan ooit duidelijk geworden dat onze inwoners nood hebben aan ontspanning en buitenactiviteiten dichtbij huis. In de Biestebroekwijk hebben we veel open ruimte om dergelijke initiatieven te verwelkomen", zegt burgemeester Fabrice Cumps (PS) van Anderlecht. "Initiatiefnemers als Pool is Cool zien het potentieel in een wijk in ontwikkeling. Om hier een mooie zomer uit te bouwen, werken verschillende diensten samen om een autovrije zone te realiseren rond jeugd-, cultuur- en sportactiviteiten."

De gemeente belooft de komende weken meer nieuws over de geplande zomerevenementen in de Biestebroekwijk. (Lees verder onder de foto)

20210521_Flow_Pool is Cool_openluchtzwembad_maquette Decoratelier
© Pool is Cool
| De maquette van het openluchtzwembad in de studio van Decoratelier.

Het tijdelijk zwembad krijgt 119.000 euro subsidies van de Brusselse regering, 140.000 euro van de Vlaamse regering en 100.000 euro van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Zowel de Brusselse regering als Vlaams Brusselminister Benjamin Dalle (CD&V) noemen zichzelf "verheugd" met de komst van het Flow-zwembad. "Ik hoop dat zowel de Brusselaars als de toeristen dankzij het Flow-project een hele zomer lang aan de rand van het kanaal verfrissing zullen kunnen vinden", zegt minister-president Rudi Vervoort (PS).

Flow mag nu blijven tot 31 augustus. De organisatoren hopen dat ze het project de komende jaren kunnen herhalen of permanent kunnen maken. "We hebben al ideeën voor de toekomst om Flow duurzamer te maken, om activiteiten toe te voegen in de koudere maanden van het jaar en om extra voorzieningen te bieden die tegemoet komen aan de behoeften van zwemmers en bezoekers", zegt Pool is Cool.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?