| Supporters van RWDM vieren het openingsdoelpunt tijdens de meest recente Brusselse derby tegen Anderlecht in het Lotto Park.

Pro League trekt 1,6 miljoen toeschouwers, goedgevulde tribunes bij Anderlecht en Union

© Belga
04/01/2024

De Pro League heeft donderdag in een persbericht bekendgemaakt dat ruim 1,6 miljoen toeschouwers de eerste twintig speeldagen van het huidige seizoen in de Jupiler Pro League bezochten. Het aantal bezoekers stijgt daarmee voor het derde jaar op rij. De bezettingsgraad van de Belgische stadions was dit seizoen tot dusver bijna 65 procent, bijna tien procent meer dan vorig jaar.

Van de drie Brusselse clubs hebben vooral Anderlecht en Union een bovengemiddelde bezettingsgraad. Volgens berekeningen van HLN zitten er bij thuiswedstrijden van paarswit gemiddeld 20.756 mensen in de tribune. Dat is een bezettingsgraad van 94 procent. Competitieleider Union trekt gemiddeld 7.031 toeschouwers. Omdat er in het Dudenpark slechts achtduizend mensen toegelaten worden, komt de club uit op een bezettingsgraad van 87 procent.

Nieuwkomer RWDM verraste in de eerste maanden van de nieuwe competitie en dat wisten de fans, die bekendstaan als tamelijk hondstrouw, te waarderen. Om de twee weken stappen er zo'n 5.500 toeschouwers door de toegangspoorten van het Edmond Machtensstadion. In de jaren zeventig, de hoogdagen van RWD Molenbeek, was die iconische thuishaven berekend op zo'n dertigduizend liefhebbers. Wegens de veiligheid en de tand des tijds, die het stadion veel parten heeft gespeeld, worden er nu nog maximum elfduizend mensen toegelaten.

Unscripted drama

De play-offs en de uiterst spannende eindstrijd van de competitie van vorig seizoen lijken een gunstig effect te hebben op de toeloop naar de Belgische voetbalstadions.

"Onze competitie staat garant voor spektakel en unscripted drama, zoals de seizoensfinale in Genk die iedereen zich nog lang zal herinneren," laat Lorin Parys, de ceo van de Pro League, weten in een reactie. "Dit seizoen is er spanning van de eerste tot de zestiende plaats. Er zijn meer kanshebbers en uitdagers dan ooit voor de titel en Champions' Play-offs, terwijl de kloof tussen de ploegen in het klassement klein blijft, dus elke ploeg naar boven en naar onder moet kijken. En onze clubs maken elkaar daardoor ook beter."

Ondanks de supportersrellen in de tribunes, die sommige clubs soms danig in de problemen brengen, ziet Parys ook extrasportieve redenen als trekpleisters, zoals de lichtshows in Anderlecht en kinderanimatie bij Westerlo. "Het is dus ook voor en na de wedstrijd de moeite om met familie en vrienden naar een stadion te komen en er te blijven."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni