Geen bezoekende fans meer tot 2025 bij duels tussen Standard en Anderlecht

© Belga
11/12/2023

Minstens tot het einde van het seizoen 2024/25 zullen er geen bezoekende supporters welkom zijn bij de wedstrijden tussen Standard en RSC Anderlecht. Dat hebben beide clubs maandagvoormiddag in een gezamenlijke verklaring gemeld.

"Beide clubs betreuren dit ten zeerste en beseffen dat hiermee ook een deel van de goedmenende en trouwste supporters wordt getroffen, maar willen hiermee een krachtig signaal geven dat geweld niet thuishoort in en rond een voetbalstadion", klinkt het bij de Rouches en RSCA.

De Clasico tussen Standard en Anderlecht ontspoorde de voorbije jaren meermaals en de wedstrijd moest enkele keren, tijdelijk of definitief, stilgelegd worden. Vorige week donderdag gingen de poppen weer aan het dansen in de achtste finales van de Beker van België, na het wangedrag van de bezoekende fans uit Luik, die stoeltjes en vuurpijlen richting een Anderlecht-vak gooiden. Scheidsrechter Bram Van Driessche moest daarop het duel een tijdlang stilleggen. Het toeval wilde dat beide teams zondag in het Astridpark opnieuw tegenover elkaar stonden in de Jupiler Pro League. Maar Standard liet zijn fans niet toe om de wedstrijd in Anderlecht bij te wonen.

"Wat één van de hoogdagen van het Belgische voetbal zou moeten zijn bleek in de voorbije jaren vaak een dieptepunt voor liefhebbers van de sport", luidt het verder in de mededeling. "Ondanks uitvoerige veiligheidsmaatregelen eindigt de Clasico in gewelddadige confrontaties en grote materiële schade. De Clasico, die voor het grootste deel van de supporters op een gezonde rivaliteit stoelt, ontaardde in de voorbije zes jaar vier keer door toedoen van een kleine groep supporters aan beide zijden. Daarom hebben de twee clubs afgesproken om een reflectieperiode in te lassen."

De beslissing is door de twee clubs gecommuniceerd aan de Pro League, de belangenvereniging van de Belgische profclubs, en aan de Belgische voetbalbond (KBVB).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni