Herbekijk BRUZZ 24 over voetbalgeweld: 'Stadionverbod bezoekende fans raakt aan DNA sport'

08/12/2023

De clash tussen Anderlecht en Standard in de achtste finales van de Beker van België werd donderdagavond ontsierd door het gedrag van bezoekende Standard-fans, die stoeltjes en vuurpijlen richting een Anderlecht-vak gooiden. Het levert Standard alvast een boete van 25.000 euro op aan de Pro League voor reputatieschade.

Beide teams staan zondag in het Lottopark bovendien opnieuw tegenover elkaar voor een duel op de zeventiende speeldag in de Jupiler Pro League. Dat zal echter zonder Standard-fans zijn.

De burgemeester van Anderlecht, Fabrice Cumps (PS), ondertekende vrijdagmiddag een besluit dat hen de toegang tot de wedstrijd ontzegt. “Dit zijn echt schandalen, het gaat hier niet meer over supporters”, zegt hij daarover aan BRUZZ. “Ik denk dat we eens serieus moeten nadenken of de aanwezigheid van bezoekende fans wel noodzakelijk is.”

CEO van de Pro League Lorin Parys gaat daar echter niet in mee. “Je morrelt zo echt aan het DNA van het voetbal”, klinkt het. Wel moet Standard nu een boete van 25.000 euro betalen aan de Pro League voor reputatieschade. “Daarnaast mogen de supporters die verantwoordelijk zijn zich ook verwachten aan specifieke sancties zoals een stadionverbod van 10 jaar.”

Volgende week komen de fans van Liverpool op bezoek in Brussel voor het Europese duel met Union. Die wedstrijd wordt ook in Anderlecht gespeeld. Cumps: "Het risico op ontsporingen is minder groot met de Engelse supporters dan met de fans van Belgische clubs."

Ahidar

En in de politieke week buigt politiek analist Steven Van Garsse zich over de exit van Fouad Ahidar uit de Vooruit.brussels-fractie in het Parlement. Pascal Smet neemt zijn plaats in als fractieleider en Els Rochette wordt de nieuwe VGC-voorzitter.

"Dit is een echte aderlating voor de partij. Vooruit is nu een grote communicatiecampagne begonnen en neemt ook steeds vaker forse standpunten in om de schade te beperken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Samenleving , Anderlecht-Standard , Supportersrellen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni