| De bekerwestrijd eindigde in rellen tussen Anderlecht- en Standard-fans.

Match achter gesloten deuren voor Anderlecht en Standard, harde kernen bepalen eigen lot

© Belga
08/03/2024
Updated: 08/03/2024 14.30u

Het Disciplinair Comité voor het Profvoetbal heeft op vrijdag zowel Anderlecht als Standard een wedstrijd achter gesloten deuren opgelegd voor de uit de hand gelopen bekermatch op 7 december. Het gaat om een uitgestelde straf die door de nieuwe veroordeling effectief wordt, ook al hadden de clubs afgesproken om tot midden 2025 geen uitfans meer te ontvangen.

Voor beide clubs werden ook drie wedstrijden achter gesloten deuren met uitstel opgeleged voor de vakken van de harde kern van hun supporters. Anderlecht krijgt ook 7.500 euro boete, Standard 10.000.

Standard bezocht Anderlecht op 7 december voor de achtste finale van de beker. Met nog een kleine tien minuten te spelen stond de thuisploeg met 2-0 voor tegen tien man, waarop de frustratie van de uitfans overkookte. Ze gooiden pyro's en stoeltjes vanuit hun eigen vak naar het Anderlecht-vak eronder, waarop die ook teruggooiden. Er werden ook meerdere rookbommen en stukken vuurwerk op het veld gegooid, waardoor de scheidsrechter niet anders kon dan de wedstrijd tijdelijk te staken.

Verplichte zitplaatsen

Na een afkoelingsperiode kon de partij zonder incidenten uitgespeeld worden. Beide clubs argumenteerden lang voor het Comité, grotendeels over het argument dat ze heel moeilijk verantwoordelijk geacht kunnen worden voor en weinig vat hebben op het wangedrag van supporters. Het DCP verwierp die argumenten en wees naar het Engelse voetbal, waar het hooliganisme de laatste decennia grotendeels verdwenen is: "Het is aan Belgische clubs om hiervan te leren."

Onder meer verplichte zitplaatsen en hogere toegangsprijzen werden voorgesteld als mogelijke werkpunten, onder meer door een opgeroepen criminoloog. Het waren de clubs zelf die met de uitgestelde straf voor hun harde kernen aankwamen. Ze hopen zo dat, indien het nog eens misloopt, de onschuldige supporters buiten schot blijven. "De sanctie zou vooral de onruststokers zo direct mogelijk moeten treffen", aldus het Comité.


Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni