Emilio Ferrera (links), Guy Vandersmissen (centraal) en Johan Vermeersch (rechts)

Promoveert RWDM naar eerste klasse? ‘Emoties tellen nu vooral’

Kevin Van den Panhuyzen, Nena Langloh
© BRUZZ
03/05/2023

Als RWDM dit weekend wint en concurrent Beveren verliest, is de Molenbeekse voetbalclub zeker van promotie. Met nog twee speeldagen te gaan en één punt voorsprong hebben de Molenbekenaren hun lot in eigen handen. BRUZZ sprak met oud-RWDM-speler Guy Vandersmissen, voormalig coach Emilio Ferrera, en ex-voetballer, -trainer en -voorzitter Johan Vermeersch. “De kaarten liggen goed, maar de kans dat ze het van Beveren halen is 50-50.”

Het wordt nagelbijten bij de twee laatste speeldagen van de Challenger Pro League, de Belgische voetbalcompetitie tweede klasse. Racing White Daring Molenbeek ligt momenteel op kop in het klassement met 63 punten, maar veel marge om de titel te verzekeren is er niet. SK Beveren volgt op de tweede plaats met 62 punten.

“Alle factoren zijn terug om naar de eerste klasse te promoveren”, zegt Emilio Ferrera. Hij was trainer bij RWDM van 2001 tot 2002 en keerde van 2004 tot 2005 terug naar de ploeg, die toen tot FC Brussels was omgedoopt en eerste klasse speelde.

Hij verwijst naar de moeilijke financiële geschiedenis van de ploeg, die in 2014 verplicht moest degraderen van tweede naar derde klasse omdat de club geen licentie kon aankopen. “Dat zit nu helemaal anders. Sinds 2022 heeft de club een nieuwe eigenaar (de Amerikaan John Textor, red.) die veel geld investeert. Er zijn ook veel meer supporters. De flow zit goed.”

Dat kan Guy Vandersmissen, die tussen 1992 en 1998 zelf bij RWDM speelde, beamen: “Er is een grotere financiële inbreng en de club is daardoor meer geprofessionaliseerd. Dat zie je alleen al aan het veld: toen ik bij RWDM speelde, was dat op een patattenveld. De bal botste alle kanten uit. Het veld van nu is er eentje waar voetballers van dromen.”

Investeerders

Of RWDM de eerste plaats zal kunnen verzilveren, zal volgens Ferrera vooral afhangen van de emoties. “Tot nu toe was vooral het rationele van belang: alles was goed voorbereid en dan is het enkel kwestie om alles volgens plan te laten verlopen. In de laatste wedstrijden tellen emoties veel meer dan tactiek of de kwaliteit van de ploeg”, zegt hij. “Het zal er dus vooral van afhangen welke ploeg het meest stressbestendig is.”

“Ik schat de kans 50-50”, zegt Vandersmissen. “RWDM is dan wel een stuk professioneler geworden door een nieuwe eigenaar, maar Beveren is dat ook (Beveren is sinds 2020 in handen van het Amerikaanse Bolt Football Holdings, red.). Zij hebben nu bijvoorbeeld goede buitenlandse spelers als de Congolees Dieumerci Mbokani. Beide ploegen zijn dus aan elkaar gewaagd.”

“Àls RWDM het haalt en naar eerste klasse promoveert, wordt hun grootste uitdaging dat ze ook in eerste klasse blijven en na al die jaren een constante lijn bewaren”, vult Vandersmissen aan. “Dat hangt opnieuw van de investeerders af: hoeveel miljoenen willen ze daar tegenaan smijten? Voor hen is het vooral belangrijk dat hun investeringen renderen.”

Vermeersch: 'Identiteit weg'

Niet alleen hoeveel miljoenen investeerders willen inbrengen, maar ook hoe lang ze aan boord blijven, zal van belang zijn, zegt Johan Vermeersch. “Hoe lang de huidige eigenaar blijft, kan niemand zeggen. Blijft hij één jaar? Of drie jaar? Dat is koffiedik kijken,” zegt de voormalige speler, trainer en eigenaar van de club. “Je weet niet wat de bedoelingen zijn van de eigenaar.”

Als speler van Daring Molenbeek maakte hij in 1973 de fusie tot RWDM mee. Tien jaar later keerde hij terug naar het Edmond Machtensstadion als speler-trainer. Na het faillissement in 2002 nam hij de club over en doopte hij die om tot FC Brussels, dat twaalf jaar later in vereffening ging.

De overname door John Textor bekijkt Vermeersch met argusogen. Volgens hem is zo’n buitenlandse overnames schadelijk voor de identiteit van zelfs een traditieclub als RWDM. Van het oude RWDM blijft er volgens de West-Vlaming amper iets over. “De identiteit van de club is weg, maar dat geldt ook voor veel andere clubs,” aldus Vermeersch. “Het is een evolutie in het Belgisch voetbal dat buitenlandse investeerders overnemen. Dan heb je niets meer te zeggen over de club en ben je volledig afhankelijk van de nieuwe eigenaars. Hoeveel authentieke clubs blijven er nog over?”

Drie Brusselse clubs in eerste klasse

Hoe dan ook gelooft Vermeersch net als Vandersmissen dat RWDM fiftyfifty kans heeft op promotie. “Maar met een licht voordeel voor RWDM,” aldus Vermeersch. In de laatste twee speeldagen moet RWDM nog op verplaatsing tegen Club NXT en thuis tegen de beloftenploeg van Anderlecht spelen. Titelconcurrent Beveren trekt naar Lier en ontvangt thuis Club NXT.

Met één punt voorsprong op Beveren heeft RWDM zijn lot in eigen handen. Als de Molenbekenaren niets meer laten liggen, krijgen we volgend seizoen opnieuw drie Brusselse ploegen te zien op het hoogste niveau. “In mijn tijd waren het er vijf,” herinnert Vermeersch zich. “Als het er nu drie worden, zoveel te beter. Dan hebben de Brusselaars genoeg keuze.”

Ferrera, zelf Brusselaar, ziet dat al helemaal zitten: “Dat zou fantastisch zijn voor de derby’s! Iedere Brusselse club heeft zijn charmes, karakteristieken en cultuur. Dat maakt het ook mooi.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni