| Nederlanders juichen na de beslissende treffer tegen de Red Lions.

Red Lions verliezen opnieuw van Nederland en missen finale EK hockey

25/08/2023

De Belgische hockeymannen hebben zich vrijdagavond op het Europees kampioenschap in het Duitse Mönchengladbach niet kunnen plaatsen voor de finale. In de halve eindstrijd verloren ze met 2-3 van titelverdediger Nederland.

Eerder deze zomer trok Nederland ook al aan het langste eind in een duel tussen de Lage Landen, toen in de eindstrijd van de Hockey Pro League. In Antwerpen verloor België toen van Oranje met 2-4. Door de nederlaag vrijdagavond zijn de Red Lions veroordeeld tot het spelen van het Olympische kwalificatietoernooi in Pakistan (januari 2024), om in de zomer van 2024 hun Olympische titel te kunnen verdedigen in Parijs.

Aanvoerder Félix Denayer bezorgde de Red Lions nochtans een droomstart. Na minder dan twee minuten opende hij na een assist van Charlier de score.

Oranje reageerde onmiddellijk via Telgenkamp, maar die vond Vincent Vanasch op zijn weg. In het tweede kwart versierden de Belgen drie strafcorners maar daarvan werd geen enkele verzilverd. Aan de overzijde kwam Nederland dichtbij de gelijkmaker na een knappe actie van Van Dam, maar de nul bleef op het bord.

Kort na de pauze profiteerde Jonas de Geus van een gemiste controle van Wegnez om de 1-1 tegen de netten te knallen. De Lions moesten even later met een man minder verder na een groene kaart voor De Vilder en Oranje buitte dat optimaal uit. Langs aanvoerder Thierry Brinkman werd het halfweg het derde kwart 1-2. Maar de Lions toonden weerbaarheid en maakten snel opnieuw gelijk langs Nicolas De Kerpel.

Zo stond het bij het ingaan van het laatste kwart 2-2 gelijk. Daarin maakte Nederland drie minuten voor tijd een beslissende derde treffer. Opnieuw lag een slordigheid van een Red Lion, dit keer Alexander Hendrickx, aan de basis van het doelpunt. Duco Telgenkamp twijfelde niet en knalde de titelhouder naar de finale.

Zondagmiddag spelen de Lions hun wedstrijd om het brons. De finale staat om 15 uur geprogrammeerd.

Zaterdagnamiddag is het uitkijken naar de finale in het vrouwentoernooi met een nieuwe clash tussen België en Nederland.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Red Lions, EK hockey, EK Hockey 2023, België-Nederland

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni