Reportage

Redt Coucke de Yeti?

Godfried Roelant
© BRUZZ
29/01/2018
Ook in:
en nl

Kegelspelletjes, sjoelbakken en een reuzetartiflette. De Yeti skipiste vormde afgelopen zaterdag het decor van een volkse en familiale winterhappening. En dat was precies de bedoeling. Het wil aan voetbalclub en eigenaar Anderlecht tonen dat er nog een plaats is voor de groene matten in Neerpede.

Met een honderdtal wintersportliefhebbers ligt de opkomst onverwacht hoog. “We gaan jenever moeten bijkopen”, vertrouwt Isabel aan de kassa ons toe, terwijl ze dorstige skiërs en snowboarders van drankbonnetjes voorziet. Dat zoveel mensen naar de groene matten van Neerpede zijn afgezakt doet zichtbaar deugd. Want sinds voetbalclub Anderlecht in 2016 de erfpacht van het terrein heeft afgekocht, is de toekomst van de ski- en snowboardclub onzeker. Maar zolang de landskampioen niet met concrete plannen naar buiten komt, kan iedereen die wil er van de kunstmatig aangelegde berg blijven glijden.

"In onze stoutste dromen hopen wij dat Coucke de huidige skipiste wil uitbouwen tot een overdekte skihal. Dat zou fantastisch zijn"

Vrijwilligster Isabel aan de kassa

“Tot we het bericht krijgen dat Marc Coucke (de nieuwe eigenaar van Anderlecht, red.) zijn zinnen op iets anders heeft gezet, gaan we door tot het bittere einde”, zegt Isabel strijdvaardig. “In onze stoutste dromen hopen wij dat hij de huidige skipiste wil uitbouwen tot een overdekte skihal. Dat zou fantastisch zijn.”

Dat klinkt op het eerste gezicht onrealistisch. Anderlecht liet bij de overname verstaan dat het de gronden wil gebruiken om er een nieuwe jeugdacademie op te bouwen. Maar met Coucke weet je natuurlijk nooit. De West-Vlaamse ondernemer is ook meerderheidsaandeelhouder van SnowWorld, een Nederlandse skihallenuitbater, en dus is het niet ondenkbaar dat de flamboyante Coucke al eens aan een sneeuwpiste heeft gedacht. Net als Balthazar Boma blijft hij een ondernemer en voor dat ras geldt de stelregel: business is business. Als het opbrengt, dan is niets uitgesloten.

Yeti ski.jpg

| Of de groene matten van de Yeti skipiste in Neerpede blijven liggen, hangt af van voetbalclub Anderlecht.

‘De sneeuw vergeeft veel’

Rendabel is de skipiste zeker. Uitbaters Michael en Daniëlle kijken elke dag in een overvolle agenda. “We zitten in de laatste rechte lijn naar de Krokusvakantie. Dat is traditioneel een drukke periode voor ons. Mensen die binnenkort op skivakantie vertrekken willen hier nog snel hun techniek wat bijschaven. Daarvoor zijn deze matten de ideale ondergrond, de sneeuw vergeeft vaak veel.”

Ook zij vinden het idee van een overdekte skihal geweldig, maar achten de kans klein dat dit ook ooit echt zal lukken. “Sinds de opening in 1989 hebben wij al drie keer een aanvraag ingediend om de piste uit te breiden en te overdekken. Onze plannen werden steevast naar de prullenmand verwezen omdat het gebied ingekleurd staat als ‘recreatieruimte voor sport in openlucht’.”

Koning voetbal

De saga rond het Eurostadion vormt een ander obstakel. Nu de komst van het Eurostadion op parking C zo goed als definitief van de baan is, groeit het besef dat Anderlecht weer zal lonken naar Neerpede als mogelijke locatie voor een nieuw stadion.

"De voetbalclub is heer en meester in deze gemeente en zal op termijn altijd haar goesting krijgen"

Uitbaatster Daniëlle

Het is zeker niet de eerste keer dat de recordkampioen met dit idee speelt, maar vanuit de politiek stonden ze nooit te springen voor het idee. David Steegen, woordvoerder van Anderlecht, zegt aan BRUZZ dat alles open ligt. "We hebben die gronden gekocht omdat we daar een opportuniteit in zagen. De club zit in volle machtsoverdracht en het is nog niet geweten wat de toekomstige eigenaar van plan is met het terrein."

Voor Daniëlle en Michael staat vast dat koning voetbal hoe dan ook zijn zin krijgt. “Toen we te horen kregen dat Anderlecht interesse had in onze skipiste, hebben we niet lang getwijfeld om de erfpacht te verkopen. De voetbalclub is heer en meester in deze gemeente en zal op termijn altijd zijn goesting krijgen.”

Gebrek aan steun

“In dertig jaar Yeti konden we nauwelijks op de steun van het gemeentebestuur rekenen.” Nochtans staat er in het gemeenteblad van deze maand een paginagrote advertentie voor de skiclub. “Wij hebben daar niet zelf om gevraagd, maar zijn uiteraard blij dat er aan ons wordt gedacht. Waarom kon dat niet wat vroeger?”

De onzekerheid weegt op de leden van de club en hun uitbaters, maar vandaag laten Daniëlle en Michael de beslommeringen even niet aan hun hart komen. Na de skiwedstrijd in de namiddag is het tijd voor reuzetartiflette en een optreden van The Pickhardo Bros. Voorlopig loopt het in Neerpede nog allemaal van een leien dakje.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, Samenleving, Yeti skipiste, RSC Anderlecht, winterhappening

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni