'Nieuw stadion Anderlecht zou in Neerpede kunnen'

© Yeti Ski
| Binnenkort een stadion in de plaats van deze skipiste. "Theoretisch kan het", zegt Van Goidsenhoven.

Steeds vaker duikt Neerpede op als locatie voor het nieuwe Anderlecht-stadion. “Theoretisch kan dat”, zegt Anderlechts schepen voor Stedenbouw Gaëtan Van Goidsenhoven aan BRUZZ. Wel ziet hij enkele praktische bezwaren.

Komt het nieuwe Anderlecht-stadion in Neerpede? Nu het Eurostadion verder weg is dan ooit, wordt daar druk over gespeculeerd. In 2016 kocht RSC Anderlecht immers Yeti Ski in Neerpede. Die skipiste ligt naast het eigen oefencentrum, aan afrit 16 van de ring (aan de Decathlon).

Maar is een stadion op die plek wel mogelijk? “Theoretisch wel”, zegt Anderlechts schepen Gaëtan Van Goidsenhoven (MR). Hij volgt het dossier al sinds 2007. “Er zou volgens mij zelfs geen wijziging van het Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP) nodig zijn, want die zone is nu al ingekleurd als ‘gebied voor sport- of vrijetijdsactiviteit in de open lucht’. En voetbal is zo’n activiteit.”

Maar tussen theorie en praktijk staan wetten in de weg, en bezwaren. “Van de buren bijvoorbeeld, die ten Noorden van de huidige skipiste wonen. Maar het stadion zal ook een impact hebben op het omliggende groen, dat wij met de gemeente net goed proberen te beschermen. Een stadion komt immers met een toegangsweg, een parking, andere infrastructuur enzovoort.”

En dan hebben we het nog niet over de kantoren die nodig zijn om een duur stadion rendabel te maken. In dat geval dringt een wijzing van het GBP zich misschien wel op. Maar gezien Neerpede in Anderlecht en dus in het Brussels Gewest ligt, vormt dat geen onoverkomelijk probleem. Voor winkelcentrum NEO wijzigde men dat GBP op amper een jaar tijd.

Politiek wil parking C
Maar daar is wel politieke wil voor nodig. En daar wringt het schoentje  “Zowel gemeentelijk als gewestelijk is die er niet", zegt Van Goidsenhoven. "Gemeentelijk, omdat wij willen inzetten op Neerpede als groen gebied. In de gemeenteraad hebben wij daar bijna unaniem een beschermingsplan voor gestemd.”

“En Gewestelijk kijkt men nog altijd naar Parking C als geschikte locatie voor een stadion. Ach, om de twee à drie jaar duikt het idee van een Anderlecht-stadion in Neerpede op. Dat is nu niet anders.”

Ander terrein beter geschikt dan Yeti

Voor Van Goidsenhoven is de plek waar zich nu Yeti ski bevindt, geen goeie locatie, net omwille van het groene karakter.

“Maar twee afritten naar het zuiden ligt een industrieterrein. Een studie over die locatie, gelegen aan de autokeuring, werd in 2007 gemaakt en aan Anderlecht gepresenteerd. Maar snel werd duidelijk dat toenmalig minister-president Charles Picqué (PS) zijn zinnen op Schaarbeek-Vorming had gezet, nog voor er sprake was van parking C. En de studie verdween in de koelkast.”

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?