| Christian Burgess en Hugo Vetlesen tijdens de match tussen Club Brugge en Union.

Referee Department zag geen handspel bij Lazare of Vetlesen in Club Brugge-Union

© Belga
29/12/2023

Het Professional Referee Department (PRD) heeft zich donderdag uitgesproken over de veelbesproken penalty in de topper tussen Club Brugge en Union (1-1), dinsdag op tweede kerstdag. De strafschop werd door ref Jasper Vergoote wel degelijk gegeven voor een overtreding van Christian Burgess op Hugo Vetlesen. "De vermeende fases van handspel van zowel Lazare als Vetlesen kwamen van de buik", zei Vergoote in 'Under Review'.

Club Brugge kwam tegen Union in de 56ste minuut op 1-1 dankzij een penaltydoelpunt van Igor Thiago. Het was nadien echter onduidelijk waarom de strafschop werd gegeven. "Het was de meest cruciale en moeilijke beslissing in de wedstrijd", gaf Vergoote toe. "Op het veld zie ik twee keer een accidenteel handspel. De fase gaat door en Burgess maakt een strafschopovertreding. Die geef ik en dat communiceer ik ook aan de VAR. Die bekeek vervolgens de mogelijke fases van handspel en zag dat zowel bij Lazare als Vetlesen het contact van de buik kwam."

Verderop in 'Under Review' kwam ook woordvoerder Frank De Bleeckere nog aan het woord over de strafschopfase in Anderlecht-Genk van vorige zaterdag. Bryan Heynen miste in de wedstrijd voor Genk een elfmeter, maar in de rebound scoorde ploegmaat Yira Sor. Die bleek te snel vertrokken, net als twee Anderlecht-spelers. De penalty had dus hernomen moeten worden, maar dat gebeurde niet op aangeven van de VAR. Genk diende vervolgens een klacht in. De Bleeckere verklaarde donderdag dat die klacht door het Referee Department op 5 januari zal behandeld worden. "Daarna doet de Disciplinaire Raad een uitspraak", zo klonk het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni