| Remco Evenepoel beseft dat hij wereldkampioen is

Remco Evenepoel verovert wereldtitel: 'Een beter seizoen zal ik nooit meer hebben'

© Belga
25/09/2022

Remco Evenepoel mag zich op zijn 22e wereldkampioen op de weg bij de elite noemen. Het fenomeen uit Schepdaal rondde zondag in het Australische Wollongong een solo van zo'n 25 kilometer succesvol af. Na een wedstrijd over 266,9 kilometer kwam hij alleen over de streep.

"Dit valt niet te vergelijken met mijn titel bij de junioren. Na een lang seizoen is het fantastisch zo te eindigen. Ik ben supergelukkig dat ik vandaag de benen had", zei Evenepoel in eerste reactie.

'Belgen hebben als team gereden'

Evenepoel schudde 25 kilometer voor de streep zijn Kazachse metgezel Alexey Lutsenko af en reed daarna solo naar de regenboogtrui. "Ik voelde al snel dat ik sterker was dan Alexey. De laatste klim was heel zwaar, mijn benen ontploften maar ik wist dat er een lange afdaling en een vlak stuk van vijf kilometer volgde. Ik kreeg te horen dat het verschil groter werd en dus ben ik blijven doorgaan. Dit is een WK, je wil gewoon die trui pakken."

"De Belgen hebben echt als een team gereden", onderstreepte Evenepoel. "We zeiden vooraf dat de manier waarop niet telde maar dat we gewoon wereldkampioen wilden worden als team. Wout (van Aert) zou een kans krijgen in de sprint, ik moest het vroeger proberen. De vroege aanval heeft het vandaag gehaald. Wij verdienden het echt."

Regenboogtui

Evenepoel won twee weken geleden de Vuelta, zijn eerste grote ronde, nadat hij ook al onder meer Luik-Bastenaken-Luik en de Clasica San Sebastian op zijn naam schreef. Hij mag nu een seizoen met de regenboogtrui rondrijden.

"Het is alleen jammer dat het volgende WK al in augustus is. Het wordt een van de kortste jaren als wereldkampioen maar dat trek ik mij niet aan. Dit is iets waar ik van gedroomd heb. Na een monument, een klassieker, een grote ronde nu wereldkampioen worden... ik heb alles gewonnen, denk ik. Een beter seizoen zal ik nooit meer hebben. Vanavond volgt een serieus feestje. Ik denk niet dat ik mijn bed zal zien."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni